Директорът на Стоук: Трябва да харчим всеки паунд правилно

Главният изпълнителен директор на английския футболен отбор Стоук Сити говори пред Bloomberg в Сингапур.

17.07.2015 | 16:26 Редактор: Велко Каменов
Директорът на Стоук: Трябва да харчим всеки паунд правилно

Отборът на Стоук Сити беше в Сингапур за участие на приятелски турнир заедно с отборите на Арсенал, Евертън и сборен отбор от футболисти, които играят в Сингапур. Там главният изпълнителен директор на Стоук Тони Сколс говори пред Bloomberg за стратегията си да изведе Стоук на по-високо ниво в английския футбол.

Тони Сколс, главен изпълнителен директор на ФК Стоук Сити: Борим се с големите отбори във Висшата Лига. С Арсенал, които сега са с нас в Сингапур, Челси, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити – отбори, които разполагат с много по-сериозни бюджети от нас. Важно е да продължим да действаме правилно, да останем лоялни на бизнес модела си, но и да успеем да вървим напред като клуб, вместо да стоим на едно място.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Вие сте в Сингапур. Страната е отражение на останалата част от Азия – в тази част на света има футболна треска.   Как печелите от това?

Тони Сколс: Винаги това е големият въпрос, как да печелиш.

Хаслинда Амин: И планирате ли да печелите?

Тони Сколс: И това е добър въпрос. За първи път сме в Азия и в този аспект изоставаме от тимовете, с които ще се конкурираме в бъдеще. Вече от няколко дни съм в Сингапур и трябва да призная, че по улиците виждам повече хора с фланелки на Арсенал, отколкото с фланелки на Стоук.

Хаслинда Амин: Не се предавайте.

Тони Сколс: Разбира се, че няма. Обаче трябва и да сме реалисти. Важно е къде фокусираш енергията, времето и парите си. За клуб като нас е много важно да похарчим правилно всеки един паунд. Периодът тук е част от подготовката ни, тренираме, но също прекарваме време с хора от футболната общественост в страната. Това е много важно за нас. Наши треньори са тук една седмица и обучават и помагат на треньори в Сингапур.

Хаслинда  Амин: Не е ли логично да се правят повече инвестиции в Азия, след като има оценки, според които тук има 1 милиард футболни фенове и броят им расте?

Тони Сколс: Да, несъмнено. Футболните клубове ще набират нови привърженици от този регион. Наясно сме с това. Трябва обаче да правим инвестициите мъдро. Инвестициите трябва да са правилни. Не просто да дойдем, да изиграем един-два мача и после да изчезнем. Трябва да направим така, че инвестицията да е дългосрочна.

Хаслинда Амин: Много богати хора от Азия купуват английски футболни отбори, или дялове в тях. Хора като Тони Фернандес. Какво смятате за това?

Тони Сколс: Английската висша лига е най-популярното футболно първенство в света. В него инвестират хора от Азия, както казахте, от Русия, от САЩ. Освен това и хора от Англия. Стоук Сити е собственост на местно семейство, което е голяма рядкост в Англия в момента. На първо място приносът на тези хора са големите инвестиции, но освен това те внасят и разнообразие. Например начинът, по който Тони Фернандес управлява Куинс Парк Рейнджърс е много различен от начина, по който ние управляваме Стоук. Учим се един от друг и от гледните си точки към света.

Хаслинда  Амин: Да поговорим за трансфери. Един от най-скъпите ви под ръководството на мениджъра Марк Хюз е трансферът на Хоселу на стойност 6 милиона паунда. Това добре похарчени пари ли бяха, защото не всички са убедени?

Тони Сколс: Добре. За първи път го видях с фанелката на Стоук на мача с Евертън преди 2 дни. Вярно е, че това е приятелски мач от предсезонната подготовка, но той се справи много добре. Засега сме много доволни от него. Винаги при правенето на трансфери съществува риск. Един футболист може да се представя прекрасно в даден отбор, но когато отиде на ново място, в нова среда, с различни играчи, треньори, стадион и дори държава, представянето му може да се промени. Винаги при привличането на футболисти съществува риск. Затова трябва да направим анализа си възможно най-добре, но в кратък срок. Само времето ще покаже дали сме били прави. За Хоселу обаче съм убеден, че ще се превърне в много добър играч за Стоук Сити.

Хаслинда Амин: За 6 милиона паунда по-добре да е така.

Тони Сколс: Несъмнено.