Евентуален Грексит няма да има тежки последици: Спунър

Рик Спунър, главен анализатор CMC Markets

03.07.2015 | 10:48
Евентуален Грексит няма да има тежки последици: Спунър

Евентуален Грексит няма да има тежки последици, каза Рик Спунър, главен анализатор CMC Markets в коментар от Сидни на Bloomberg ТВ. Рик Спунър говори с Ришаат Саламат в студиото в Хонконг на 3 юли 2015.

 

Още по темата

 

Какво се случва този уикенд с референдума в Гърция? Допитване за ДА или НЕ. Кампаниите за и против вече вървят. Предполагам, че имат целта да убедят гърците да изберат по кой път да тръгне страната. Иначе ще остане същата ситуация.

Да, ситуацията е неясна. Трудно е да се каже дали самият референдум ще се проведе и какви ще бъдат последиците от резултатите. Ако получим силен отговор в една от двете посоки, не е ясно дали правителството ще подаде оставка и какъв ще бъде преговорният процес. Ако имаме отрицателен вот, това създава много несигурност и опасения за много бърз Грексит. Така че уикендът ще бъде важен за глобалните пазари.

 

Още по темата

Като говорим за пазарите как ще бъде оценен отрицателния вот като имаме предвид сравнителната устойчивост на еврото?

Виждаме някои рискове на пазара на акции в Азия, но сте прав, като цяло очакванията са за положителен отговор. Друг аспект на ситуацията е, че много хора смятат, че в непосредствено бъдеще дори и Грекситът няма да има много голям ефект на евентуално заразяване в банковия сектор. Това е една от другите причини защо пазарите са сравнително спокойни, особено спрямо евро-долар.

Но реалната опасност е в последиците от пропуска да се плати на ЕЦБ. Дългът е голям и може да се отрази на цялата структура на Еврозоната. Не прогнозирам подобно нещо, но това би могло да е най-големият сериозен ефект.

Мисля, че може да се следи какво става с доходностите от облигации в региона. Ефективността и устойчивостта на ЕЦБ може да се види по ръстовете на доходността на испанските и италианските облигации - аз това ще гледам в следващите дни и седмици.

 

Още по темата

Не мога да пропусна да ви питам за това, което става тази седмица в Китай. В последните три седмици. Какво мислите?

Симпатизирам на хората, които се оказаха на грешната страна на актуалните пазарни течения. Пазарите могат да подскочат или да останат под очакванията. Виждаме доста волатилност на пазарите по света, но обикновено се свързват с актуални събития. А тази ситуация се подхранва от собствената си сила повече от обичайното. Наистина е трудно да кажем какво може да се направи в краткосрочен план. Подозирам, че решенията ще са по-скоро дългосрочни. Вероятно най-доброто, което може да се направи в тази ситуация в дългосрочен план е интеграцията на континенталния пазар в този в Хонконг и по-нататъшна интеграция с капиталовите пазари по света.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма