Защо еврото не върви към паритет на фона на гръцката криза

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen и Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank

02.07.2015 | 11:18
Защо еврото не върви към паритет на фона на гръцката криза

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen и Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank коментират от Лондон и Ню Йорк за Bloomberg защо еврото не върви към паритет с долара при гръцката криза.

Ето кои са големите въпроси на фона на цялата тази гръцка история - защо еврото е така силно, защо не се срина, както очакваха някои хора?

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen: Предполагам, че хората се питат постоянно за това. Първо - отчасти причината е от вашата страна на Атлантика. Защото пазарите все още оценяват фондовете на Фед в края на следващата година при около един процент, ако има консенсус, че ще видим вдигане на лихвите през септември. Има нужда от по-добри данни, за да се оправдае мнението, че еврото върви надолу. Не вярвам, че скоро ще тръгнем към паритет, докато не започнем да виждаме повишение на лихвите от Фед.

Всички хора, които вие и аз познаваме и  които в дъното на сърцето си мислят, че никога няма да се вдигнат лихвите, ще трябва да престанат да мислят така.

Това е една от причините.

Другото е, че еврото се държи като рискова валута. Огромни излишъци по текуща сметка, какви Япония имаше. Много инвеститори, които местят пари отвъд Океана, когато са изплашени. Когато светът стане страшен, те поглеждат към Америка и си казват - 2,25% доходност не е толкова вълнуващо. Поглеждат към цената на петрола и виждат, че е и там не е много интересно. И въпреки че имаме несигурност за Гърция, те местят парите отново в банковите сметки в евро някъде във Франкфурт и еврото не успява да падне. И хората като мен се ядосват, защото имаме шокиращи заглавия, но никакво движение.

 

Кое е вашето число? 1.10?

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen: Всичко около 300 000 е голямо число. Освен това всяко повишение на ръста на заплатите би било голямо цисло.

 

Още по темата

Да поговорим за Гърция, защото очевидно хората следят само това. Имаше един туит от Саймън Никсън от WSJснощи. Той каза, че Варуфакис си и спечелил място в историята на левицата - финансов министър, който за пет месеца превърна най-бързо растящата страна в Еврозоната в баскетболен кош, който обяви дефолт пред МВФ. Това вярно ли е? Можем ли да кажем, че правителството на Сириза е пълен провал?

Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank: Честно би било да кажем, че демокрацията е имала думата и гърците избраха ново правителство. Имаха много проблеми, икономиката не се развива много добре, правителството направи каквото можеше, но е ясно, че целият процес е напълно извън релсите. Затова опасността е, че няма да се възстанови, както много пазари се тревожеха, но ситуацията остава доста променлива.

 

Има ли някакъв шанс Алексис Ципрас да запази работата си след една седмица?

Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank: Няма да прогнозирам. Ясно е, че гърците се оказаха в много трудна ситуация. Ще видим. Дори и днес говорихме дали изобщо ще има референдум, а сега май ще има. Но в понеделник ще видим какво става и какво искат гърците - дали ще останат в Еврогрупата и какъв е пътят пред тях.

 

Вие какво мислите - кредиторите трябва да вярват и да преговарят с лидера на гърците. Това Ципрас ли е?

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen: Кредиторите не успяха да постигнат лесни отношения като с възрастен с кредитополучателя. Видяхме доста трудни заглавия. Но няма процес, който да оправи тези отношения, освен ако не го направят самите гърци.

Отговорът е - мога да ви обещая, че какъвто и да е изходът от референдума в неделя, има още тонове неизвестност, която предстои следващите седмици.

Ако гърците гласуват ДА - как Ципрас и Варуфакис ще се върнат на масата на преговорите и как ще се отърват от тях?

Ако гърците кажат ДА- с какво се съгласяват? С една сделка, чийто срок изтече?

Ако гърците кажат НЕ - какво става? Няма да излязат от еврозоната съвсем сами. Сигурно има хора на пазарите, които биха искали да минат на друга тема, но за съжаление цяло лято ще продължим да се лутаме в неизвестност около Гърция.

 

S&P обяви три крайни срока, които не знаехме за Гърция. И какво точно е дефолт. Търговски дефолт по държавните облигации от 2 млрд евро, до 10 юли - 83 млн евро по японските облигации до 14 юли и 71 млн евро лихви по тригодишните търговски облигации на 17 юли. Това ще предизвика ли CDS? Това е Денят?

Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank: Знаете, че това е технически въпрос - кое предизвиква CDS. Но като цяло само показва колко е сложна ситуацията. Както каза Кит това скоро няма да свърши. Все още има дебат. Дори да кажат ДА в неделя, сложната ситуация остава. Трябва да предоговорим всичко.

 

Кит, накрая, бързо - референдумът - да или не?

Кит Джъкърс, валутен анализатор Soc Gen: Да.

Торстен Слок, главен икономист Deutsche Bank: Не мога да кажа. Чакам пазарната перспектива. Цял ден говорим какво би станало при друг  сценарий. Но сценарият е важен за инвеститорите и затова само за това говорим.