Сделка с Иран е по-скоро вероятна: Солтвед

Коментар на Торбьорн Солтвед, Verisk Maplecroft и Джейн Фоули, Rabobank

02.07.2015 | 12:19
Сделка с Иран е по-скоро вероятна: Солтвед

Сделка с Иран е по-скоро вероятна, смята Торбьорн Солтвед, главен анализатор за Близък Изток и Африка в Verisk Maplecroft. Торбьорн Солтвед говори с Анна Едуардс от Bloomberg и старши валутния анализатор в Rabobank Джейн Фоули на 2 юли 2015 в студиото в Лондон.

Виждате ли вероятност за сделка с Иран? Каква е вероятността според вас?

Торбьорн Солтвед, главен анализатор Verisk Maplecroft: Трудно е да се посочи точен процент на вероятност. Но сега сделката изглежда по-скоро вероятна, отколкото не. Ясно е, че преговорите са много тежки. Но виждаме общите граници на взаимно приемливата ядрена рамка.

Все пак остават проблеми - основният са сроковете на вдигане на санкциите и подробности по подновяване на проверките. Иран иска почти незабавно вдигане на санкциите, а САЩ предвижда по-скоро постепенното им освобождаване, паралелно с проверка на изпълнението.

 

Още по темата

Как стигнахме дотук? Чрез компромис, постигнат с политическа воля ли? Чисто политическа воля на двете страни ли?

Торбьорн Солтвед, главен анализатор Verisk Maplecroft: Да. Ясно има много силна нужда от страна на иранците и американците за сделка. При иранците основен мотив е икономиката. През 2013 тя беше на ръба. Направиха някои корекции, намалиха публичните разходи и нещата се подобриха и това облекчи натиска над Иран. Но след това цените на петрола се сринаха и това отново оказа натиск над иранската икономика. Това е важен фактор.

За американската страна е повече въпрос на престиж за Обама. Това е основната му външнополитическа цел. Администрацията положи големи улисия в Близкия Изток за външнополитически успех и това сега е основната им цел.

Джейн Фоули, гт. валутен анализатор, Rabobank:  Прави ми впечатление, че въпреки факта, че иранската икономика се срина заради санкциите, сондажите, с които разполагаме показват, че хората подкрепят ядрената програма. Не непременно оръжейна програма, а просто ядрена програма най-общо. Те обвиняват американците и европейците за срива на икономиката след санкциите.

Това прилича на ситуацията в Русия, където хората обвиняват не решенията на Путин за Украйна, а европейците и американците за ефекта на санкциите на икономиката им. Дори и когато бъдат изпълнени условията и имаме споразумение, как ще се променят отношенията между Иран и Америка, когато има толкова много обвинения?

Торбьорн Солтвед, главен анализатор Verisk Maplecroft: Да, явно има проблем с липса на доверие и взаимни подозрения. Първоначално имаше надежда, че преговорите ще доведат до приближаване между САЩ и Иран. Но това изглежда все по-малко вероятно. В момента обхватът на преговорите се стеснява, сякаш се ограничава само до ядрената програма.

Всякакви предположения, че това може да засили по-умерените елементи в Иран или да усмири поведението на Иран в региона - изглежда все по-малко вероятно.

Що се отнася до саудитците - те се тревожат сделката да не засили напрежението. Тревожат се че ролята на Иран в региона не се засяга в преговорите и че след вдигането на санкциите Техеран може да стане много по-силен в региона.

 

Още по темата

Как ще се държи Иран след сделката - тя променя ли нещо по бъдещата им активност в различни регионални конфликти? Особено в Йемен.

Торбьорн Солтвед, главен анализатор Verisk Maplecroft: Да, Йемен и Сирия са много добри примери. Иран засили участието си в Сирия, след като Башар ал Асад започна да изпитва по-голям натиск. Ясно е, че при непосредствено вдигане и замразяване на санкциите Иран ще получи достъп до десетки милиарди долари - дори над 100 млрд долара - и вероятно голяма част от тях ще бъдат отделени за външнополитически приключения. Като например Йемен и Сирия.

Така че да, има доста висок риск Иран да реши да действа по-силово. Те знаят, че Америка не иска да излага сделката на риск и се чувстват по-сигурни, че ще могат да действат по-силно. Видяхме го неотдавна в региона.

 

Чуваме редица петролни компании да говорят за бизнес с Иран - някои вече го правят. Трудно ли ще бъде?

Торбьорн Солтвед, главен анализатор Verisk Maplecroft: Трудно ще бъде. Първо Иран е огромна възможност на чуждестранните петролни и газови компании. Иран разполага с третите по големи петролни и газови залежи в света. Може да започне да увеличава производството на петрол сравнително бързо, след вдигането на санкциите.

Е, прогнозите варират според темповете и методите на вдигане на санкциите. Но ако имаме някакво споразумение до няколко седмици и ако петролните санкции бъдат вдигнати до средата на следващата година, тогава бих очаквал Иран да може да добави около 600 000 барела на ден суров петрол до края на 2017.

Ясно е, че компаниите ще се изправят пред сериозни оперативни предизвикателства в Иран. Европейските петролни и газови компании, които работят там имат доста сериозни проблеми. Основният са непривлекателните фискални условия, които Иран предлага на петролните и газови компании. Сега изглежда, че се кани да ги подобри. Трябва да изчакаме и да видим, но иранците все пак са в конкуренция с други страни и ще трябва да ги подобрят.

Но дори да оставим това на страна, има и други проблеми. Например ужасната петролна бюрокрация, политическите рискове - регионални и вътрешнополитически. Огромни проблеми.