МААЕ: Запасите на Иран от обогатен уран са намалели

Спазването на заложените във временното споразумение е важен критерий за преговорите по иранската програма

02.07.2015 | 10:40 Редактор: Мариета Иванова
МААЕ:  Запасите на Иран от обогатен уран са намалели

Иранските запаси от нискообогатен уран са намалели под нивото, залегнало като изискване във временното споразумение между Техеран и световните сили за иранската ядрена програма, предаде Reuters, като се позова на доклад на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/.

Докладът представлява ежемесечен документ на МААЕ, посветен на Иран, който е с конфиденциален характер, но е бил видян от Reuters, предава БТА. Там се посочва, че иранските запаси от уран, обогатен до чистота от 5 процента, възлизат на 7537 кг към края на юни.

Това е под приблизителния таван от 7650 кг, който бе установен с временното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2013 г. между Техеран и шестте световни сили.

Според Асошиейтед прес, която също са се сдобила с доклада, от документа става ясно, че повече от четири тона от обогатения уран са били вкарани в тръбопровод, чрез който химичният елемент се превръща в оксид, а в този вид е по-малко вероятно да бъде използван за производство на ядрено оръжие.

Спазването от Иран на залегналите във временното споразумение условия е важен критерий, тъй като преговорите между световните сили и Техеран по ядрения въпрос навлизат във финалния си етап. Целта им е върху ядрената програма на Иран да се поставят дългосрочни ограничения, а в замяна да бъде облекчен режимът на икономическите санкции срещу Техеран.