Парламентът одобри еднодневните трудови договори за сезонна земеделска работа

По думите на Ивайло Калфин правата на работещите в селското стопанство ще са много по-защитени

01.07.2015 | 12:19 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът одобри еднодневните трудови договори за сезонна земеделска работа

Еднодневните договори за наетите в сезонна работа в овощарството, зеленчукопроизводството и розобера, вече са факт. Това стана с окончателното приемане от парламента на промени в Кодекса на труда, внесени от правителството, пише Dnes.bg.

Работникът ще бъде осигурен за пенсия, за здраве и за трудова злополука, но времето, през което е бил на еднодневен договор, няма да се брои за трудов стаж. Максималният срок, за който може да се сключват новите договори, е 90 дни.

От БСП се обявиха против промените, а лидерът на партията Михаил Миков обяви еднодневните договори за правно безумие и настоя да бъдат за срок от поне няколко дни.

„Не може да има трудов договор за един ден. Това е правен абсурд”, заяви от парламентарната трибуна Миков по време на дебата, цитиран от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че неслучайно за този случай не са предвидени никакви социално-осигурителни последици. „Работникът няма да бъде защитен, той е слабата страна. Това, което искате да направите от мнозинството е в полза само на работодателя”, категоричен бе Миков. Той постави въпросите какво точно означава трудов договор за един ден, има ли право на отпуска работникът в този случай и има ли всички произтичащи от кодекса на труда защитни права и последици от трудовия договор.

Според Миков този текст в закона обърква основни принципи на трудовото право и противоречи на международни конвенции. Лидерът на левицата изтъкна, че трудовите правоотношения са едни от най-регулираните на конвенционален принцип и от Международната организация на труда. „Този експеримент, който сте замислили под мотото „осветляване на сивия сектор”,  няма да доведе до никакъв ефект. Всеки работодател ще сключва сутринта договора и вечерта ще го къса"- отбеляза Миков.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обаче не само подкрепи идеята, която според него е в защита и на работодателя, и на работника, но дори попита защо се ограничава срокът до 90 дни, а не е за 365 дни.

Социалният министър Ивайло Калфин мотивира предложението с обстоятелството, че много хора сега отказват да подписват договори за работа, защото губят социалните си придобивки. „Еднодневните договорите са краткосрочни и наетите по тях няма да бъдат лишени от помощите, които получават“, обясни той.

Валери Жаблянов от БСП му отговори, че с тези договори узаконява експлоатацията на труда. „Това е като бригадирското движение, когато хората имаха норма, но нямаха заплата“, обвини той и припомни, че „българските чорбаджии са си наемали ратаите от Гергьовден до Димитровден и не са били по-глупави от мнозинството от ГЕРБ“.

„Хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега“, допълни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна, допълва „Фокус“.

„Изглежда допълнително просветление е дошло и сега има неразбиране. Този текст не е импровизация, продукт на нескопосана работа. Този текст е подкрепен от синдикати, работодатели”, изтъкна Калфин, обръщайки се към депутатите от БСП като добави, че тук става въпрос за нещо специфично. „Ако ви попитам във вашия регион как се обработва и добива реколтата, дали сте готови да отговорите? Дали тогава, когато се наемат хора на социални помощи и не сключват договори, за да не си ги прекратят, не е социална експлоатация?”, попита Калфин.

По думите му и работодателите имат интерес от тази промяна, защото сключвайки този договор, работниците са застраховани. „Държавата има интерес, защото по тези договорите се плащат осигуровки. Брои му се за пенсия и този ден, в който работи, му се брои за пенсия, осигурен е за трудова злополука, осигурен е и здравно, ако нещо се случи по време на работа, което досега го няма”, подчерта Ивайло Калфин.

Депутатите решиха да отпадне и двегодишната давност за използване на платения отпуск.