КНСБ: Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата

Такова възнаграждение получават 270 000 души, което е 11,6% от работещите по трудов договор у нас към момента

11.05.2015 | 17:43 Редактор: Ирина Георгиева
КНСБ: Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата

Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата, сочат данни на КНСБ. Такова възнаграждение получават 270 000 души, което е 11,6% от работещите по трудов договор у нас към момента, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров във Велико Търново.

Средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 г., показват данни на Института за социални анализи към КНСБ. 

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров, предаде Dnes.bg. Синдикатите предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата." - каза президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда. От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори.

Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.