Пчелари протестираха пред парламента

Не вземайте жилещи решения за пчелите, призоваха земеделските производители

10.06.2015 | 15:18 Редактор: Мариета Иванова
Пчелари протестираха пред парламента

Пчелари протестираха пред Народното събрание срещу предложени промени в Закона за пчеларството. Повод за недоволството им стана предложението на ГЕРБ, подкрепено и от представители на Патриотичния фронт за залагане на ограничение на броя кошери, които да се стопанисват в един имот в рамките на населените места.

Предложението беше внесено на 29 май и изтеглено на 4 юни 2015. Въпреки изтеглянето, пчеларите протестираха пред парламента днес, тъй като остават притесненията им, че измененията може да бъдат внесени отново след време.

В промените беше включено и изискване да има писмено съгласие на съседите за стопанисване на повече от 10 пчелни семейства в рамките на един имот в населените места.

Пчеларите споделят опасенията си, че изнесяйки извън рамките на населените места кошерите си, грижата за пчелните семейства ще се влоши, а оттам и на добива на мед. Остават също така и притесненията срещу кражбите на кошери.  

Пред Народното събрание днес пчеларите излязоха с плакати "Не вземайте жилещи решения за пчелите", "Да спасим пчелите от законодателите" и "Пчелите са живот - да спасим пчелите, да съхраним живота".

„Може законопроектът да бъде внесен отново след няколко месеца, нямаме доверие, а и на нас въобще никакво внимание не ни обръщат“, коментира пред БТА Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари.

За пръв път пчеларските организации работим заедно с еднакви искания, отбеляза той. Сред другите им основни проблеми са зачестилите кражби на кошери, на които по думите на Куменов не се обръща внимание, както и с нерегламентирано пръскане на земеделски култури, с което се убиват хиляди пчелни семейства годишно.

„Ние сме безпомощни, няма на кого да се оплачем от това“, отбеляза председателят на Федерацията.

Куменов каза, че само в Балчик преди месец-два са били натровени хиляда пчелни семейства за един ден.

По-късно днес предстои среща в МЗХ по проблемите на пчеларите.