Спад на добива на мед тази година, отчитат пчелари

Засега понижението е с между 50 и 60 на сто

05.08.2014 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Спад на добива на мед тази година, отчитат пчелари

По-слаб ще е добивът на мед тази година спрямо миналата, съобщи във Варна Валентин Атанасов от Националното сдружение „Съюз на българските пчелари“, предаде агенция Черно море.

По думите му засега понижението е с между 50 и 60 на сто. Сред причините за малките количества мед, които пчелите създават, е в голямото роене. Студеното време след пролетта остави гладни насекомите и нямаше достатъчно нектар за тях. По тази причина започна масово роене сред насекомите, а това намалява количеството на произведения от тях мед, каза пчеларят от Варна Николай Матеев.

Матеев допълни, че се е провалила пашата на рапица и акация. Пчелите са „хванали“ малко от липа, въпреки че и за цъфтежа на това дърво сезонът е бил слаб.

14 000 тона мед са произвели българските пчелари през миналата година. Близо 70 % от количествата са отишли за износ в Германия, Гърция и Полша, разкри Валентин Атанасов.

Според експерти, на запад изкупуват нашия мед, за да го добавят към техния като подобрител, тъй като там еликсирът не е толкова качествен.

Оказва се, че българите консумират малко мед. На нашенеца се падат по-малко от 700 грама консумиран мед за година, докато един германец например изяжда по 7 килограма мед за 12 месеца, каза Атанасов.

Допреди 10 години 60% от пчеларите разполагаха с 5 до 9 кошера, а днес пчелните семейства се увеличават. През 2012 година у нас вече има 526 000 пчелни семейства, а 30 % от производителите разполагат с над 50 кошера, разкри Валентин Атанасов.

Увеличението на семействата се дължи на европейските програми, които финансират производителите.

През последните години все повече млади хора започват да се занимават с пчеларство.

Нужна е обаче материална база, където по-възрастните да обясняват на прохождащите си колеги как се случват нещата, категоричен е Атанасов.