Лихвите по потребителските кредити се увеличават минимално през април

Единствено лихвите по левовите жилищните кредити и по малките фирмени заеми поевтиняват през месеца

30.05.2015 | 09:25 Редактор: Мариета Иванова
Лихвите по потребителските кредити се увеличават минимално през април

През април банките увеличават минимално лихвените проценти по потребителските кредити, сочат изчисления на Investor.bg, направени въз основа на данни от БНБ.  Лихвите и по жилищните кредити са по-високи, но само за тези, договорени в евро. През месеца единствено малките фирмените кредити поевтиняват още. Въпреки наблюдаваните месечни изменения тенденцията за понижаване на цената на заемния ресурс продължава.

През миналия месец сме могли да изтеглим потребителски кредит в левове при средна лихва от 10,56%, а в евро – от 8,19%. 

През март средните лихвени проценти по заемите за потребителски нужди в банковия сектор бяха по-ниски, съответно - 10,51% и 7,87%. През април миналата година обаче търговските банки предлагаха кредити със ставки от 11,39% и 9,21 на сто, съответно.

По-точния измерител на цената на кредита – т. нар. годишен процент на разходите (ГПР), който включва всички лихвени плащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, при потребителските заеми също расте. През април ГПР в евро е 8,91%, а в левове – 11,5%.

През април по-високи са лихвените проценти и по жилищните кредити в евро. За месец средната лихва расте минимално с 0,12 процентни пункта до 6,49%. За сметка на това продължава понижението на лихвите по жилищните заеми, отпускани в левове. През април средната ставка е вече 6,03% при 6,10% през март и 6,56% преди година.

Тенденцията за поевтиняване на жилищните заеми остава валидна и се потвърждава от данните за ГПР. През месеца общите разходи по жилищния кредит, отпускан в левове, намаляват до 6,59% от 6,74% през март, а по този в евро – до 7,17% от 7,21% преди месец.

Що се касае до цената на заемния ресурс за компаниите - през април средната лихва по малките кредити (до 1 млн. евро) спада до 5,90% по левовите и до 5,76% по евровите.

Единствено лихвеният процент по големите кредити (над 1 млн. евро), договорени в левове, расте на месечна база. Но ставките по този вид кредити са много волатилни. През месеца цената на голям фирмен заем, отпуснат в родната валута, е 7,73% при 6,59% преди месец.

Средната ставка по големите фирмени заеми, отдавани в евро, сега спада до 8,06%, след като през март бе 8,61 на сто.