EK залага 143,5 млрд. евро бюджет на ЕС за 2016

Акцентът е върху работните места, растежа и миграцията

27.05.2015 | 14:53 Редактор: Мариета Иванова
EK залага 143,5 млрд. евро бюджет на ЕС за 2016

Европейската комисията предложи днес бюджет на ЕС за 2016 г. в размер на 143,5 милиарда евро, с които да се подкрепи възстановяването на европейската икономика и да се съдейства за подобряването на живота на хората в Европа и извън нея. Средствата ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите- членки и между регионите, по-ефективно управление на миграцията и по-нататъшно укрепване на ролята на ЕС като фактор от световно значение, посочват от пресцентъра на ЕК.

„В съвременната икономика е по-важно от всякога парите на данъкоплатците да се използват разумно,“ коментира  заместник-председател на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. - „Бюджетът за 2016 г. подкрепя икономическото възстановяване чрез инвестиции за растеж и нови работни места и помага за справяне с външните предизвикателства, например миграцията. Отговаряме на най-неотложните нужди на Европа и се стремим към най-добрите възможни резултати“.

От ЕК посочват, че ключовите характеристики на проекта на бюджет на ЕС за 2016 г. са следните:

  • Почти половината от него (66,58 милиарда евро) се използват за стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността.
  • Подкрепа за приоритетите на политиките на Европейската комисия, например Енергийния съюз и цифровия единен пазар, чрез програми като Механизма за свързване на Европа (1,67 милиарда евро през 2016 г.)
  • 1,8 милиарда евро (с 30 % повече спрямо 2015 г.) за програмата „Еразъм +“ — европейската програма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, която ще помогне на над 4 милиона души да работят и учат в ЕС през 2014—2020 г.
  • Повишаване на конкурентоспособността чрез научни изследвания и иновации с програми като „Хоризонт 2020“ (10 милиарда евро през 2016 г., с 11,6 % повече от средствата през 2015 г.).
  • 2 милиарда евро за поети задължения и 500 милиона евро за плащания за гаранционния фонд на ЕФСИ, за да се мобилизират 315 милиарда евро за инвестиции в Европа. Регламентът за ЕФСИ, включително бюджетните аспекти на новата инвестиционна структура, е предмет на текущи преговори между Европейския парламент и държавите членки.
  • Общо 42,86 милиарда евро за земеделските стопани.
  • Справяне с новите предизвикателства — в Европа и извън нея

Още по темата

Ще бъдат предоставени повече средства за справяне с днешните предизвикателства, свързани с миграцията. С бюджета се подкрепя Европейската програма за миграцията, представена по-рано този месец, с допълнително финансиране за операциите „Тритон“ и „ Посейдон“, засилено оказване на спешна помощ на държавите членки с външни граници на Съюза, финансиране за обхващаща целия ЕС схема за презаселване и укрепване на агенции като Frontex и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. За 2016 г. са предвидени 833 милиона евро за фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“, двата основни източника на финансиране за мерките в рамките на политиката на ЕС в областта на миграцията и сигурността.

Бюджетът на ЕС отразява и последните събития в съседните на Европа държави и в останалата част на света. 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 %) са предназначени за подпомагане на способността на ЕС да реагира при външни кризи, като тези в Украйна и Сирия, и да предоставя хуманитарна помощ на хората в нужда. Средствата за Европейския инструмент за съседство и за Инструмента за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (+ 34 %) и 2,7 милиарда евро (+ 27 %).

Контекст

В проектобюджета на ЕС за всяка програма, която трябва да бъде финансирана, са включени две суми — бюджетни кредити за поети задължения и бюджетни кредити за плащания. Бюджетните кредити за поети задължения се отнасят до финансирането, което може да бъде одобрено в договорите през дадена година; бюджетните кредити за плащания се отнасят до действително изплащаните средства. В проектобюджета за 2016 г. бюджетните кредити за поети задължения възлизат на 153,5 милиарда евро (спад с 5,3 % в сравнение с 2015 г.), а тези за плащания — на 143,5 милиарда евро (увеличение с 1,6 % в сравнение с 2015 г.). Това означава, че в реално изражение плащанията са в общи линии стабилни спрямо 2015 г. Бюджетните кредити за плащания включват кредитите, необходими за постепенното изчистване на натрупаните неуредени искания за плащане от изминалия бюджетен програмен период, чийто размер достигна 24,7 милиарда евро в края на 2014 г.

Бюджетът на ЕС възлиза на около 1 % от БВП на ЕС, но благодарение на своя мултипликационен ефект и на своя акцент върху резултатите той оказва голямо влияние. През периода 2007—2013 г. например средното увеличение на БВП в резултат на политиката на сближаване възлиза годишно на 2,1 % в Латвия, 1,8 % в Литва и 1,7 % в Полша.

Проектобюджетът на ЕС за 2016 г.(в милиони евро):