Русия и Гърция още преговарят: Дворкович

Интервю за Хаслинда Амин, Bloomberg от WEF Джакарта 20 април 2015

20.04.2015 | 10:39
Русия и Гърция още преговарят: Дворкович

В интервю за Хаслинда Амин от Bloomberg руският вицепремиер Аркадий Дворкович не потвърди, но и не отрече Гърция и Русия да се договарят за аванс от 3-5 млрд евро за транзит на газ.

От Световния икономически форум в Джакарта Дворкович коментира руските интереси към Азия и отражението на санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Русия заради офанзивата в Украйна.


Руската икономика страда от американските и европейски санкции, както и от падащите цени на петрола. Икономиката на Русия ще бъде в рецесия не само тази година, но и през 2016. Да говорим за руската икономика с вицепремиера на страната Аркадий Дворкович.

Свърши ли най-лошото за руската икономика? Някои твърдят, че вече има признаци на възстановяване?

Да, имаме признаци на възстановяване. В първото и второто тримесечие на годината. Производството може да падне още, но финансовите пазари, банковата система и икономиката се стабилизира.

 

Да, но цените остават много ниски. Русия изгуби инвестиционния си индекс. Прогнозира се рецесия за тази и следващата година. Защо сте оптимист, ако всичко изглежда доста мрачно?

Цената на петрола беше 30 долара за барел преди няколко години. После се вдигна на 144. Сега е около 60. Цената на петрола не е така важна, както преди. Имаме резерви, с които да преминем през трудни периоди. Имаме пари, а цените са високи..

 

Може още да са важни, защото страните-износителки на петрол..

Не съм казал, че не са важни, а че не са така важни, както някои други неща, включително собствената ни политика, глобалната среда.

Доколкото става дума за петрола, ние можем да преживеем различни цени и пак да растем.

По-важното е, че санкциите ограничават достъпа до финансиране.

Но това е момент, в който можем да намерим нови партньори, включително в Азия - Китай, страните от АСЕАН и го правим. Правим го на базата на работата си от последните пет години.

 

Още по темата

Водените от САЩ санкции май не дават признаци да бъдат вдигнати скоро. Тревожи ли ви, че санкциите ще продължат? Може ли руската икономика да се справи с разширени санкции?

Санкциите удрят не само Русия, но и Европа и други страни. Търговските обеми падат. Смятам, че санкциите не са добри за никого.

Надяваме се, че рационалността ще надделее с времето и лидерите нашите партньорски страни ще вземат решение да ги променят.

Работим интензивно по стабилизиране на ситуацията в Украйна с партньорите на основата на Минското споразумение.

Надяваме се, че тези стъпки ще доведат до решението да бъдат вдигнати санкциите.

 

Санкциите принудиха Русия да погледне към Азия. Да тръгне на Изток, както направиха САЩ. Какво точно се опитвате да постигнете? Някои казват, че го правите, защото ви е удобно.

Ние работим с Азия в последните няколко години. Разбираме, че Азия ще бъде двигателят на глобалния ръст. Търсенето е в Азия. Растящото население е в Азия. Не другаде.

Естествено е за Русия и за европейските и азиатски страни да работят в по-тясно сътрудничество с Азия, включително с Китай, АСЕАН.

И имаме успех. Търговските обеми се повишиха. Търговският ни стокооборот с Китай е около 100 млрд долара и расте.

Търговията ни със страните от АСЕАН се удвои в последните пет години.

Добре работим с инвеститорите от региона.

 

Да, но не става дума само за икономика. Май има повече обрасти, в които Русия участва в Азия. Какво искате да постигнете?

Първо, имаме страните от БРИКС, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка. Това не е само Азия, а глобална общност.

Второ, да, вярваме в новата рамка на сигурността, в хуманитарните и културни връзки - всички тези неща за много важни за региона, за континента. Хората би трябвало да имат взаимно доверие и да вярват в прозрачността на другите страни и партньори и дългосрочни цели в интерес на целия континент.

 

Още по темата

САЩ казва, че има нарушения. Не са много щастливи от руското присъствие в Азия. Какво ще отговорите?

Ние имаме позитивен дневен ред. Не сме против никого, включително САЩ.

Нашите цели са само позитивни. Говорим за ситуации, в които всички страни печелят.

Всички, включително Азия, САЩ и Русия ще спечелят икономически растеж в региона. И ние ще участваме в растяща глобална икономика, не в свиваща се глобална икономика.

 

Говорихме за значението на петрола. Русия и Китай подписаха няколко петролни договора, които още не са одобрени. Какво бави процеса?

Първо, нашите продажби на петрол за Китай се повишиха в последните 5г. - утроиха се.

Някои от новите договори за изчислени за следващия тригодишен период до 2018. Нямаме точен график на доставките от 2015 до 2018. Но знаем каква ще бъде цифрата през 2018.

Това важи.

Работим с китайските партньори по изготвянето на този график.

 

Един последен въпрос. Вярно ли е, че Гърция преговаря с Русия за получаване на аванс от 5 млрд долара за бъдещ транзит на газ през Гърция? Ще потвърдите ли?

Гръцкият премиер беше в Москва неотдавна. Говорихме за много неща, включително търговия, инвестиции, газови договори и евентуална финансова помощ.

Всички тези неща се обсъждат и в момента не мога да потвърдя нищо конкретно.

 

Значи, Русия иска да се притече на помощ на Гърция?

Не става дума за помощ, а за партньорство.

Имаме дългогодишни отношения с Гърция и вярваме, че Гърция заслужава по-добра икономическа ситуация.