Бенедето Дела Ведова: Италия ще подкрепи членството на България в Шенген

Италия очаква от България да постигне добри резултати в борбата с корупцията

14.04.2015 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева
Бенедето Дела Ведова: Италия ще подкрепи членството на България в Шенген

Италия ще подкрепи членството на България в Шенген. Страната е готова да помогне на България и в борбата с корупцията. Това стана ясно на бизнес форум, посветен на икономическите отношения между двете страни, организиран от Италианската търговска камара в България, посолството на Италия у нас и други. Медийна група България Он Ер е член на Италианската  търговска камара в България.

Италианските фирми  проявяват огромен интерес към приватизацията на инфраструктури обекти у нас като пристанища и летища. А туризма, енергетиката, нефтодобивна промишленост и автомобилостроенето също са сектори, в които средиземноморската страна иска да инвестира. В момента България изнася за Апенините метали, храни, текстил и дрехи и внася сходни продукти. Така за миналата година стокообменът е 4 милиарда евро. Това нарежда западноевропейската страна на едно от първите места сред чуждестранните инвеститори у нас.

"Италия е стратегически партньор. За последните години тя се очерта като  страната на трето място след Германия и Русия по внос и износ и стокообмен." - коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В момента около 800 италиански фирми развиват  бизнес в България. Мария-Франческа Брандолини е една от италианците, избрали да развиват бизнеса си у нас. Собственик е на хотел в  София, в който работят над 50 българи.  Работи и по друг проект - съвсем скоро планира да отвори и медицински център. Казва, че избрала България заради добрите бизнес условия и ниските данъци.

"Като представител на страна,където данъците са много високи, България  със сигурност е място, където може да се работи спокойно. Тук данъците са ниски и това е от огромно значение за бизнеса. В Италия данъците достигат до 60-70 %. Имаме проекти в Италия, които ни харесват и искаме да реализираме, но точно затова там ни е трудно и дойдохме в България, където  можем да ги реализираме." - обясни Брандолини.

 

 

Освен ниските данъци, италианците смятат, че с членството на България в Шенген  и присъединяването ни към еврозоната интересът за инвестиции у нас ще  нарасне. Заместник-министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Бенедето Дела Ведова смята, че България не трябва да бъде разделяна от Румъния по пътя за Шенген - важното е да се съсредоточи в решаването на проблемите, които й пречат. Италия очаква от нас и по-добра борба с корупцията. 

"Италия е много сериозно ангажирана в  борбата с корупцията и мисля, че би могла да бъде от полза на България по отношение на обществените поръчки. За да може да се пребори корупцията трябва да изгради добра съдебна система с ефективни процеси  в кратки срокове. Това са насоките, в които Италия очаква България да постигне добри резултати, а от там ще дойдат и инвеститорите." - допълни Бенедето Дела Ведова, зам.-министъра на външните работи и международното сътрудничество.

Заместник–министър Бенедето Дела Ведова казва, че ползата от единната валута в Европа ще се усети след  като се преодолее икономическата криза на стария континент. Тогава ще се види как еврото е помогнало на бизнеса. И това ще накара страни, които са извън еврозоната, да насочат усилия за въвеждане на единната валута. 

Чуйте коментара на Бенедето Дела Ведова в следващото видео: