Виктор Манев: Може да се очаква отлив на инвеститори, които разчитат на вътрешния пазар

В България, за разлика от Румъния, такъв почти няма, коментира управляващия съдружник в MMC

04.04.2015 | 11:19 Редактор: Мариета Иванова
Виктор Манев: Може да се очаква отлив на инвеститори, които разчитат на вътрешния пазар

Спокойно можем да очакваме отлив на инвеститори, които разчитат на вътрешния пазар, коментира в предаването InvestOR с водещ Димитър Вучев управляващият съдружник на консултантската компания MMC Виктор Манев. Експертът посочи, че причината за това може да бъде търсена в размера на пазара при сравнение на Румъния с България.

„Има една съществена разлика на вътрешното потребление в Румъния,което привлича малко по-различен вид инвеститори и  което създава една по-различна икономика,  базирана на потенциал на развитие на вътрешно потребление. Това нещо в България не съществува”, коментира Манев. – „И може би отливът на инвеститори през последните 4-5 години може спокойно да мине под знаменателя на липса на вътрешно потребление. Спокойно можем да очакваме отлив на инвеститори, които се вълнуват от вътрешен пазар- такъв тук почти няма”.

По думите на експерта, това с което България може да привлече инвеститори, е добавената стойност на компаниите. В този контекст той посочи сделката с технологичната компания „Телерик”, която освен с размера си е впечатлила и с добавената стойност.

На въпрос на водещия Димитър Вучев защо липсват технологични компании на българския фондов пазар Манев коментира, че причината може да се търси в регулацията и системата на пазара.

Експертът коментира и последния доклад на Ernst&Young за пазара на сливания и придобивания за региона на Централна и Източна Европа. Той изтъкна, че лидери на този пазари остават отличниците Полша, Чехия и Турция, поради размера на пазарите и потенциала за развитието на тези страните.

Друг интересен факт е промяната на размера на сделките, коментира още Манев. – „Има значителен размер на сделките под 100 млн., според изследването на Ernst&Young и много малка част са над 1 млрд. Има сериозна концентрация в средния сегмент на сделките”.

За региона на България и Румъния експертът изтъкна, че прави впечатление, че през последните 12 месеца голяма част от сделките са „между вътрешния играчи в страните на България и Румъния, и след това преобладаващи се финансовите играчи. Това се наблюдава само тук,  като стратегическите играчи в България и Румъния са значително по-малко, отколкото във всички други страни от Централна и Източна Европа,” коментира Манев.

От видео файла може да видите и чуете коментара на експерта за пазара на сливания и придобивания в световен мащаб.