Последен ден на кандидатури за членство в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB)

Към момента 30 държави са одобрени за нейни основателки, а 15 изчакват потвърждение

31.03.2015 | 16:21 Редактор: Велко Каменов
Последен ден на кандидатури за членство в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB)

31 март 2015 г. е последният ден, в който Китай приема кандидатури от държави, които искат да станат членове основателки на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). Към момента 30 държави са одобрени, като те включват повечето азиатски страни. Сред тях са Сингапур, Индонезия, Малайзия, Камбоджа, Мианмар, Индия, Тайланд и Филипините. Одобрени са още и кандидатурите на Великобритания , Швейцария, Нова Зеландия, Люксембург, както и много държави от Близкия и Средния изток.

Още 15 държави ще чакат да бъдат одобрени до средата на април.  Сред тях са Русия, Франция, Германия, Турция, Австралия и Южна Корея.

Първият меморандум за разбирателство за AIIB беше подписан едва в края на октомври от 21 държави. След това желаещите да станат членове на банката се увеличиха доста бързо. Според уебсайта на институцията, офисите ѝ ще бъдат на пекинската финансова улица. Последна среща, за да се уточнят клаузите на споразумението, ще се състои през май.След това се очаква споразумението да бъде открито за подписване през юни тази година, а да бъде официално основана до края на 2015 г.

Засега Япония и САЩ отказват да станат членове на банката, а дори администрацията на Обама се опитваше да разубеждава други държави от участие. На 30 март финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу беше в Пекин, за да се срещне с официални лица в Китай и с премиера Ли Къциян. След срещите той заяви пред медиите, че САЩ продължава да поддържа позицията си и да не иска да се присъедини към банката, но въпреки това е имало ползотворни дискусии за партньорството между AIIB и вече съществуващите финансови институции, като например доминираната от САЩ Световна банка.

Бившият финансов министър на САЩ Лоурънс Самърс заяви, че слабото влияние на Китай и други азиатски държави във водещите световни финансови институции като МВФ е довело до инициативата за основаване доминирана от тях банка за развитие.