Индонезия иска основна роля в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Банката ще е от полза за по-бързото развитие на инфраструктурата в страната

27.03.2015 | 15:43 Редактор: Велко Каменов
Индонезия иска основна роля в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Индонезия иска да играе важна роля в инициираната от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), съобщава Bloomberg. През ноември миналата година Индонезия подписа меморандум за разбирателство за участие в AIIB, а сега страната иска и водеща роля в институцията.

След срещата между китайския президент Си Дзинпин и индонезийския президент Джоко Уидодо, Китай обеща да подкрепи Индонезия в развиването на морска инфраструктура.  Китайски компании ще бъдат насърчавани да инвестират в проекта директно или чрез проекти за спонсорство в съдействие с Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции или Фонда за възраждане на Пътя на коприната.

На 26 март 2015 г. Южна Корея също официално кандидатства за членство в банката. Към 27 март 2015 г. желание за участие в AIIB са заявили 37 потенциални страни основателки, сред които и държави от Европа като Великобритания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Швейцария и Австрия. Крайният срок за кандидатстване за членство, поставен от Китай, е 31 март 2015 г.

На Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции се гледа като на конкурент на доминираната от САЩ Световна банка, Международния валутен фонд и базираната в Манила Азиатска банка за развитие, която е доминирана от Япония и САЩ.