30% повече китайци посетили България през 2014 спрямо 2013

Министърът на туризма има надежда, че могат да станат 216 хиляди

30.03.2015 | 17:34 Редактор: Мариета Иванова
30% повече китайци посетили България през 2014 спрямо 2013

16 хиляди китайци са посетили България през 2014 година. Това е с повече от 30% повече от посещенията на китайски граждани през 2013. 14 хиляди от визитите са били с цел туризъм, сочат данните на Министерството на туризма.

Според министър Ангелкова тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България. Тя изрази убеденост, че за много кратък период страната ни може да посреща най- малко 216 хил. китайски туристи годишно.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с председателя на Китайската национална туристическа администрация /CNTA/ Ли Дзиндзао, който е на работно посещение в България по  нейна покана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Основна тема на разговора са били възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване на обмена на туристи.

Двамата са се договорили да бъде подписано Споразумение и план за действие към него за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на потока на туристи между България и Китайската народна република.

Основен акцент ще бъде и възможността да се изпращат китайски туристи по техните социални програми у нас. Ще бъдат проучени и възможностите за създаване на Българско-китайска туристическа камара.

Министър Ангелкова е представила работата на Министерството на туризма за създаване на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи, предава БТА.

Силен интерес е бил проявен както към комбинираните маршрути в региона - България-Турция-Гърция и България-Румъния-Сърбия, така и към страните членки на ЕС. В ход е и създаването на българско-румънски туристически информационен център в Китай.

"В постоянен контакт сме с Министерството на външните работи и търсим всички възможности както за облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства, при засилен интерес на вашия пазар", е подчертала Николина Ангелкова.

Тя е казала, че се подготвя тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности.

Ли Дзиндзао е отбелязал, че за увеличаване на потока от туристи е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите - информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус, и др.

Особен интерес е бил проявен към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове. Той е поканил Николина Ангелкова на предстоящото туристическо изложение в Сиан на 18 юни.

В рамките на тридневната визита деветчленната делегация, ръководена от Ли Дзиндзао, е посетила Пловдив, където се е срещнала с кмета Иван Тотев и неговия екип.

Гостите са обсъдили перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма и с членове на Комисията по икономическа политика и туризъм на Народното събрание.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души, информират от Министерството на туризма.