Синдиците влязоха в КТБ

Не е изключено да има обвиняем по казуса с банката, посочи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов

27.03.2015 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Синдиците влязоха в КТБ

В присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Георги Костов двамата синдици влязоха в КТБ.

Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

Влизането на временен синдик в КТБ беше одобрено по спешност от депутатите, които приеха извънредни поправки в Закона за банковата несъстоятелност, предава Investor.bg.

Владислав Горанов потвърди, че следващата седмица в КТБ ще влязат още синдици, съобщи агенция „Фокус“.

"Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има вероятно следващата седмица. Обемът от работа, който трябва да бъде извършен, е много голям, затова няма да пестим човешки ресурси, за да управляваме процеса на несъстоятелност…Тезите на квесторите не са безспорни. Ако установим, че са нарушили нещо, ще им се търси отговорност”, заяви финансовият министър.

На влизане в банката Горанов припомни, че е било въведено извънредно законодателство по случая, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов.

Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката, допълва Dnes.bg.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи да има още обвиняеми по аферата КТБ.

По думите му разследването върви интензивно, но делото все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са взимали пари от КТБ. Назначени са и много експертизи, които са важни за разследващите.

“Ако се установи, че кредитори или прехвърляния са били свързани с поставени лица, ще има още обвиняеми лица”, категоричен е Борислав Сарафов.

В момента се изяснява дали управителят на БНБ е знаел за действията на Цветан Гунев. “Бившият подуправител на БНБ е единственият високопоставен обвиняем по аферата КТБ. Ако и за това бъдат открити данни, няма да се поколебаем да повдигнем обвинения”, каза още Сарафов.

Според него отсъствието на Цветан Василев, задочно обвиняем за източването на банката, не е проблем за делото, а както той е обвиняем задочно, ако се стигне до обвинителен акт в съда, делото също може да се води задочно. Все пак Сарафов се надява, че в рамките на разумно време сръбските власти ще решат и ще предадат Цветан Василев, когото ние искаме да бъде екстрадиран тук.

Прокуратурата разчита да допълни събраните по случая доказателства и чрез работата на временните синдици.

„Държавата застава зад правилните действия на синдиците в КТБ“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по-късно днес след срещата си с премиера на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение у нас.

„Тези двама души и след седмица още една жена – ще бъдат трима, защото е огромен по обем работа, трябва да защитят 5 млрд. лв. Смятайте тези хора с каква психика трябва да бъдат, колко трябва да бъдат и под какъв натиск ще бъдат.

Затова ние искахме да демонстрираме цялата сила на държавата, че заставаме зад техните правилни действия да върнем имуществото и парите на данъкоплатците", заяви Борисов.

„Днес вече синдиците са там и Господ ни запази преди две седмици и многократно съм благодарил на всички политически партии за това, че го направи. Защото видяхте няколко месеца как съдът ни мота, мота, мота. Накрая излезе, че е трябвало предварително да сложим синдик – веднага го дадохме синдика, съдът ни го върна и него, понеже имаше въпрос за върховенството на закона. Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици, то стана, че ще стане април. В същото време видяхме как се разкупуват активи за едно евро", каза още премиерът.

Вижте как синдиците влязоха в КТБ в репортажа на Борислав Петров: