Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Затова трябва да се противодейства на сделката с телекома, твърди бившият премиер

26.03.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Иван Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Ако БТК остане в ръцете на LIC 33, която купува мажоритарният дял от Виваком и още 5 дружества, на практика се дава възможност на проруските кръгове да следят всеки български гражданин, абонат на дружеството. Това заяви бившият министър-председател Иван Костов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов. По думите му българското правителство разполага с всякакви механизми да противодейства на сделката. "Европейското законодателство също е на наша страна", допълни бившият премиер, сега завеждащ Лабораторията за анализи на риска към Нов Български университет. Според него не е толкова важно дали Луврие ще бъде експулсиран от България, както настояват от ПП Ред,законност и справедливост.

Ние още април миналата година казахме, че ще има руско проникване на телекомуникационни компании у нас. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС.

Според бившия премиер новите временни синдици, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, трябва да заемат една страна.

Те не могат да балансират между Русия и ЕС. Трябва да изберат.

Хибридната война, която Русия води у нас, ще окаже влияние на едни парламентарни избори, твърди Костов. Най-потърпевши ще са Атака и АБВ. Те, заедно с БСП, които са прокремълски ориентирани, ще загубят електорат. Доказателството за това са данните на Лабораторията за анализи на риска, че българите все повече не одобряват действията на Кремъл, посочи експремиера.

Още по темата

Атака увлече БСП и АБВ в Кремълското руно. Създаде им вътрешни противоречия. Един, двама или трима от тези могат да отпаднат, както на европейските избори. Сега рискът им е, че тръгвайки на лов за тези пропутински гласове може да не минат 4 % праг. АБВ и Атака може и да отпаднат, но ще нанесат големи поражения на БСП.

Експремиерът коментира и ситуацията в съседна Гърция. Според него най-лошият сценарий за България е южната ни съседка да напусне еврозоната. Това обаче е малко вероятно, защото управляващата коалиция СИРИЗА е "хлабава" и скоро ще се разпадне.

 

 

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
fras
преди 9 години
Ако БТК остане в ръцете на LIC 33, която купува мажоритарният дял от Виваком и още 5 дружества, на практика се дава възможност на проруските кръгове да следят всеки български гражданин, абонат на дружеството.Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС.-------------------------------------------Забележителна промяна в мисленето на г-н Костов.Каква е разликата между Виваком и Мобилтел?Явен собственик на Мобилтел беше Михайл Чорни - руски гангстер с американски паспорт. Той също беше в черния списък на САЩ и половин Европа, в т.ч. имаше дела срещу него - от бандитизъм всякакъв до пране на пари.За Виваком само се предполага, че е свързана с руснаци, при това доста по-лицеприятни от Чорни.Мобилтел дълго време беше единствен мобилен оператор(не без активното съдействие на правителството на г-н Костов). Т.е. през Мобилтел проруските кръгове са могли до подслушват практически всеки българин, можещ да си позволи мобилен телефон.Виваком е един от трите оператора сега, при това не най-големия. Т.е. през него биха могли да подслушват мах. 1/3 от българите.Та питам - защо не беше проблем Мобилтел да е собственост на Чорни, а е проблем Виваком да е собственост на Луврие. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
puntina
преди 9 години
Не се научиха, че като дават и играят на страната на чужди интереси, после те си патят, обаче им плащаме с лихвите ние- хората. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
zahari.apostolov
преди 9 години
Пълни глупости ръси Иван Костов, нормално е за човек като него. Виваком си е търговско дружество, много ги е еня кой какво прави. Големиат проблем на всяко търговско дружество е да оцелее на пазара а не да слухти и подслушва, Нито пък да се подслушва е така лесно и технически и юридически. Сигнализирай за неуместен коментар