Продажбата на БТК е вписана в регистрите в Люксембург

Собственикът на LIC33, придобила 43% от БТК, е свързан със санкционирания от ЕС и САЩ руски олигарх Константин Малофеев

21.03.2015 | 12:08 Редактор: Георги Стоянов
Продажбата на БТК е вписана в регистрите в Люксембург

В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД), съобщава Investor.bg.

Фирмата SHCO 79 на Василев, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома.

Още по темата

Официално LIC33 е собственост основно на белгиец консултант, връзките около който водят към руския олигарх Константин Малофеев, близък на Путин и попадащ в списъците с лица, които ЕС и САЩ са санкционирали заради политиката на Кремъл в Украйна.

Основният собственик и основател на LIC33 Пиер Луврие участва в борда на директорите на CFG Capital, със седалище в Балтимор, която на 13 ноември миналата година обяви партньорство с Marshal Capital, чийто основател е именно санкционираният от ЕС и САЩ руски олигарх Константин Малофеев.

Създаденият от CFG Capital и Marshal Capital общ инвестиционен фонд е в размер на 2 милиарда евро.

Преди сделката в БТК акционери бяха Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - “ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията.

Източник от ръководството на "Виваком", който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката.

По-рано станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC33, която обяви, че е купила мажоритарния дял в телекомуникационната компания "Виваком". Повече информация за намеренията на групата се очаква във вторник според съобщението на официалния сайт, активиран на 16-и март.

LIC33 е представeна като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньорство с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. До момента обаче на сайта са представени само проектите в България. 

Групата се управлява от Пиер Луврие, чийто адрес е в Париж. Луврие е белгиец с руски паспорт, чието име нашумя покрай военния завод "Дунарит". Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и още един инвеститор с френско име Жан Жакобе, за който се посочва, че е дипломиран в престижни университети в Лозана и САЩ.

Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите. На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности не се посочват.

В съобщението на инвеститорите отпреди няколко дни се посочва, че предишният собственик на Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД) окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро. Поне да момента не е съобщено, че са продавани активи нито от мажоритарния собственик на БТК Цветан Василев, нито от другия голям акционер в компанията “ВТБ капитал”.

От прокуратурата потвърдиха неофициално, че вече има списък от запорирани имоти на семейство Василеви, сред които е и собственост в Люксембург. Не е ясно обаче дали става дума за фирмата SHCO 79 или за друга фирма на Цветан Василев. От прокуратурата обаче са категорични, че не могат да спират подобни сделки, тъй като нямат право да влизат в търговски спорове.

На 20 февруари КЗК изпрати по компетентност в ГД "Конкуренция" на Европейската комисия казуса с контрола над БТК.

След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (собственост на Цветан Василев) КЗК образува преписка. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

КЗК приема, че при евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.

Засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите  съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие, пише в съобщението от 20 февруари.

Поне две от засегнатите предприятия (групата ВТБ и  "БТК" ЕАД) са реализирали оборот през 2013 г. (годината преди твърдяното прехвърляне на дялове), покриващ праговете на чл. 1, ал. 2 от Регламент (ЕО) 139/2004 г. на Съвета относно контрола върху концентрациите между предприятия (Регламент за сливанията на ЕО). На основание чл.21, т.3 от Регламента за сливанията, нито една държава-членка няма право да прилага националното си законодателство по отношение на конкуренцията спрямо концентрация с общностно измерение, т.е. евентуално извършената сделка би попаднала под изключителната юрисдикция на ЕК, посочиха тогава от КЗК.

Припомняме, че БТК беше придобита през 2012 г. от КТБ и руската банка ВТБ. Българската банка не участваше пряко в сделката, а чрез финансираното от нея "Бромак Телеком Инвест”. ТЦ-ИМЕ твърди, че собственици на това дружество са "Технотел инвест" и "Бромак", като фирмата-жалбоподател контролира "Технотел инвест".