Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ангелов: Смущаваща е появата на Пиер Луврие

Най-вероятно зад сделките стоят други неща, които не се обявяват на обществото

24.03.2015 | 22:07 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Ангелов: Смущаваща е появата на Пиер Луврие

Появата на Пиер Луврие е много смущаваща, защото идва на фона, когато правителството се опитва да ускори процедурата и да назначи синдици, които да започнат да събират имуществото на КТБ. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист от Отворено общество на програмата на правителството в Денят он ер с Веселин Дремджиев

"Една от възможните хипотези е, че това прехвърляне е направено именно заради възможността да се осигурят парите на КТБ обратно. Още повече, че сделката се обявява за 1 евро. Тук нямаме реални някакви плащания към предишния собственик, за да кажем, че той има някакъв стимул, за да я продаде." - коментира Ангелов.

Самата покупка на БТК и другите компании е станало чрез пари на КТБ, но през много офшорни компании и там се губи връзката между това от къде са дошли парите и къде са отишли, коментира Ангелов. Според него това трябва да се разследва и именно заради това трябва да се назначат синдици и международна компания, която може да разследва тези връзки.

"Стоят други неща зад тази продажба, а не това, което се обявява. Не е ясни какви, но продажба на такива заводи и телекомуникационна компания не стават за 1 евро. Или става дума за прехвърляне на активи, ако се окаже, че БТК е купена с активи на КТБ, за да не може държавата да я вземе. Или не е вярно какво, че се продават за 1 евро."

Притеснителни са и връзките с руски бизнесмени, които се намират в забранителния списък на ЕС, подчерта Ангелов.

Чуйте коментара на Георги Ангелов за амбициозната поява на LIC33 в следващия видео материал: