Очаква се развиваща се Азия да расте с по 6,3% до 2016 г.

Прогнозата идва от Азиатската банка за развитие

24.03.2015 | 14:43 Редактор: Велко Каменов
Очаква се развиваща се Азия да расте с по 6,3% до 2016 г.

Икономическият растеж на държавите от развиваща се Азия (45-те страни членки на Азиатската банка за развитие) ще се запази на ниво от 6,3% през 2015 г. и 2016 г. според доклад на институцията, подпомагаща растежа им.

Азиатската банка за развитие подчертава, че растежът ще бъде тласкан от възстановяването в главни индустриални икономики като САЩ и ниските цени на суровините. Разхлабената парична политика в много азиатски държави също е фактор, който ще поддържа растежа в Азия висок.

Забавянето в Китай ще бъде компенсирано от по-силен растеж в Индия и други държави от Югоизточна Азия.  През 2015 г. прогнозата за ръста на БВП на Индия е 7,8%, което е ръст, по-висок от прогнозираните за Китай 7,2%. Очаква се ръстът в Тайланд и Южна Корея да е по-скромен – 3,6% и 3,5% за годината. За 2016 г. прогнозата за Индия е още по-оптимистична като Азиатската банка за развитие очаква икономически ръст от 8,2%, докато прогнозата за Китай е ръстът да падне до 7%.  

Сред основните рискове пред солидния растеж в Азия са структурните реформи, гръцката дългова криза и евентуалното увеличаване на лихвите от страна на Фед, което традиционно се отразява негативно на азиатските икономики и валутите им.

Най-важното от доклада на Азиатската банка за развитие можете да видите тук, а целия доклад тук.