Кои държави са кандидатствали за най-много патенти през 2014 г.

Изследване на Световната организация за интелектуална собственост дава отговора

20.03.2015 | 16:06 Редактор: Велко Каменов
Кои държави са кандидатствали за най-много патенти през 2014 г.

САЩ, Япония и Китай са трите държави с най-много кандидатури за патенти през 2014, съобщава Bloomberg. След тях топ 10 допълват Германия, Корея, Франция, Великобритания, Холандия, Швейцария и Швеция. В целия свят през 2014 г. са били подадени 214 500 кандидатури за патенти. От тях над 61 000 са дошли от САЩ, над 42 000 от Япония и над 25 000 от Китай.

Най-активните компании в сферата пък са китайският производител на смартфони Huawei(3 442 кандидатури за патенти), американската технологична компания Qualcomm(2 409 кандидатури) и китайската технологична компания ZTE Corp(2 179 кандидатури). В топ 10 са още компаниите Panasonic, Mitsubishi, Intel, Ericsson, Microsoft, Siemens и Phillips.

За най-много патенти през 2014 г. са кандидатствали в сферата на компютърните технологии, следвани от дигиталните комуникации и електрическите машини.

Докладът показва, че Китай харчи все повече за научноизследователска дейност, опитвайки се да създава иновации и нови технологии, които да позволят на страната да се издигне във веригата на стойността. В първенецът в класацията Huawei например над 70 хиляди души работят в сферата на научноизследователската дейност, като това са около 45% от всички работещи в компанията по света.  Макар че Япония позагуби от реномето си на държава, разчитаща най-вече на иновации в технологиите, изследването на СОИС показва, че страната все още е сред първите в света по иновации. Най-голямата икономика в света САЩ пък показва, че няма намерение да изостава от азиатските държави и ги изпреварва с доста на първото място за най-много кандидатури за патенти.

Според много икономисти именно иновациите в комбинация със стабилна законова рамка, защитаваща интелектуалната собственост, са в основата на икономическия растеж на държавите. От тази гледна точка резултатите от изследването показват кои държави ще продължат да се радват на стабилен икономически растеж и подобряващ се жизнен стандарт.

Инфографика, показваща най-важните резултати от изследването можете да видите тук