Очакваме голям ръст на капиталовите разходи в Индия: Моуат

26.02.2015 | 11:59
Очакваме голям ръст на капиталовите разходи в Индия: Моуат

Много добър бюджет представи Индия, смята Адриан Моуат, гл. икономист JP Morgan Азия. Моуат говори с Джон Доусън, Енджи Лоу и Зеб Екард в студиото на Bloomberg TV в Хонконг на 26.2.2015.


Още по темата

Индия. Какво означава този пръв пълен бюджет за доверието към Моди?

Това е доста важно. Става след дълъг период.

Очакваме голям ръст на капиталовите разходи. Така че ще използва част от спестяванията, направени чрез намаляване на субсидиите и ще ги похарчи за така нужните проекти в инфраструктурата.

Очакваме и насърчаване на производството.

Делът на Индия в глобалното производство е доста нисък. Трябва да се намери работа за стотици хиляди, които ще излязат на пазара на труда в следващите десетина години.

Очакваме да се освободят напълно от системата на субсидии и да я заменят с директни кешови трансфери.

Надяваме се и да ни даде някаква насока за бъдещата генерална валутна политика като вероятно създаде Монетарен комитет.

Много неща има в този бюджет.

 

Имаме реформи - всеки се надяваше като дойде Моди. Въпросът е в изпълнението им. Има обещания за развитие на инфраструктурата. Това е цел на Индия отдавна, а вижте какво е в момента - улиците и пътищата.

Две неща се промениха.

Първо - има напредък в реформата на системата на субсидиите, която позволява да се използват фискалните приходи по-ефективно.

Второ - това правителство явно напредва в обичайната дейност за една администрация - вземане на решения доста бързо, принуждаване на бюрокрацията да стане по-активна.

 

Моди се зае и с големите корпоративни имена в страната във връзка със скандала за шпионаж. Това ще зарадва ли инвеститорите? Ако има повече прозрачност?

Прозрачността обикновено е това, което хората искат да видят. Проблемът е, че точно тези разследвания се отразяват на цените на акциите на доста големи компании. Не съм сигурен, че инвеститорите са много доволни от това.

 

Още по темата

Ако сте виждали първата страница на New York Times отпреди няколко седмици - имаше статия за проблемите със замърсяването на Делхи. Не можем да забравим околната среда, нали? Там проблемите според данните са доста по-зле, отколкото в Пекин в последните две години. Явно този въпрос трябва да се реши заради климатичното споразумение, което постигнаха с Обама по време на посещението му преди няколко месеца.

Бих искал да си мисля, че ще го направят, но няма знак, че ще има конкретни политики в екологията. Индия може да научи урок от проблемите, които има Китай в развитието.

По-добре да започне с по-чисти технологии, по-чисто производство.

Те имат вече доста сериозни проблеми.

Част от реформите в субсидиите ще помогне в тази област.

Керосинът, който използват колите може би ще изчезне, понеже субсидиите отпадат.