Деца в индийско гето разработиха мобилно приложение за вода

Достъпът до вода в най-голямо гето в Азия – Дхарави – е труден

21.01.2015 | 11:21 Редактор: Велко Каменов
Деца в индийско гето разработиха мобилно приложение за вода

Деца, живеещи в най-голямото гето в Азия – Дхарави – разработиха мобилно приложение, което да реши един от основните му проблеми – всекидневното чакане за вода, предаде Bloomberg. Гетото е разположено в един от най-големите градове в Индия – Мумбай.

Всяка вечер хората, живеещи там, чакат на опашки докато дойде и техният ред да получат вода. Водата достига до хората в 18:30 и те имат достъп до живителната течност до 21:30, но понякога дори не могат да се доберат до нея.

В малка класна стая, местни ученици са разработили мобилно приложение за вода, използвайки платформа с отворен код. Приложението ще показва на хората когато точно е техният ред да получат вода от крановете в гетото, чрез текстови съобщения. Сред участничките в разработването на приложението е ученичката Ансуя Мадивал, която признава, че не е знаела какво означава мобилно приложение преди учителката ѝ да ѝ обясни.

Човекът, в основата на всичко, е Навнийт Ранджан, режисьор на документални филми, който се връща в Индия от САЩ, за да помогне на децата. Ранджан казва, че приложението вече е изпробвано, но е необходим сървър, за да започне да функционира. Сървърът обаче струва пари и затова се търси крауд финансиране.