Федералният резерв показва, че няма намерение да вдига лихвата

19.02.2015 | 07:44
Федералният резерв показва, че няма намерение да вдига лихвата

На януарското си заседание Фед повиши прогнозите си икономиката на САЩ и потвърдиха намеренията си да се бързат с увеличението на лихвата.
Протоколът от заседанието разкри, че заявката е валидна и евентуално увеичение на лихвения процент н средата на годината е малко вероятна.

Това стана ясно от разговорите на членовете на Борда по монетарна политика FOMC.

Коментар от Вашингтон на Питър Кук, Bloomberg ТВ.


"На своето януарско заседание централните банкери от Федералния резерв повишиха прогнозите си за американската икономика и потвърдиха намеренията си да не бързат с повишението на лихвите.

Протоколът от заседанието разкри, че тази заявка действително е валидна и евентуално увеличение на лихвения процент в средата на тази година изглежда все по-малко вероятно.

Това стана ясно от разговорите, които са провели членовете на Борда по монетарна политика.

Според документа много от тях са дали индикация, че тяхната оценка за рисковете, свързани с момента, в който ще започне нормализацията на лихвената политика, ги кара да смятат, че би било по-добре лихвите да останат близо до долната граница за по-дълъг период от време.

В същото време друга част от централните банкери са на мнение, че времето е подходящо за започване на постепенно затягане на политиката в краткосрочен план. Тоест на заседанието се е провел дебат по темата.

Една от основните причини, поради които Фед може да изчака с повишението на лихвите, е нуждата да изчака по-серозно раздвижване на трудовия пазар, както и доказателства, че инфлацията се доближава до целевото ниво от 2 процента.

Към това трябва да добавим и притесненията за бавния ръст на доходите и силния долар, който също може да забави растежа. Финансистите изразяват загриженост и за глобалната ситуация, включително и тази в Китай.

Централните банкери са единодушни, че ниските цени не петрола са плюс за икономиката.

Дискусия е имало и по въпроса за  комуникацията на централната банка и по-точно кога да бъде премахната думата "търпение" от становището, с което да се предупреди за наближаващата промяна на лихвите.

Част от членовете на борда се притесняват, че пазарните участници могат да реагират твърде бурно на подобен ход, което ще доведе до нежелани сътресения.

Но така или иначе централните банкери са обсъдили евентуалната промяна в комуникацията с пазарите и подчертаването на връзката между икономическите показатели и евентуалното затягане на политиката.

Така че можем да очакваме някаква промяна в посланията на централната банка, които да заменят тези за търпението.

Но, както става ясно от протокола, консенсус за това не е постигнат. В обобщение, централните банкери са провели доста интересни дискусии, особено по отношение на очакванията за инфлацията.

И какви мерки за необходими за да бъдат повишение очакваните й темпове до нивото от 2 процента.

Дебат е за начина, по който да бъде обявено предстоящото затягане на монетарната политика и конкретните инструменти, с които ще бъде реализиран този процес.

Важното в случая е, че моментът за повишение на лихвите може би ще бъде отложен за по-дълго, отколкото се очакваше".