За ползите и негативите от количественото облекчаване на ЕЦБ

Коментар на финансиста Борис Петров в предаването Денят On Air

23.01.2015 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
За ползите и негативите от количественото облекчаване на ЕЦБ

Един от първите ефекти от обявената програма за количествено облекчаване на ЕЦБ до 2016 в размер на 1.3 трлн. евро ще е драстично намаляване на цената на финансиране на държавите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансиста Борис Петров и допълни, че това е изключително важно, тъй като ще даде въздух страните да предприемат структурни реформи.

„В същото време еврото ще продължи да се обезценява, което ще подпомогне част от износителите на стоки и услуги извън ЕС. Друга важна цел е значително намаляване на цената на кредита за финансирането на реалния сектор, което обаче не е сигурно, че ще се случи на фона на така структурните проблеми на някои от банковите системи. И, разбира се, очаква се подкрепа за цените на реалните активи на стоки и услугите в обръщение“, коментира Петров.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев какви са рисковете, финансистът посочи, че има няколко потенциални нежелани странични ефекти. - „Това е евентуалното необосновано нарастване на цените на финансовите активи, вследствие от тази намеса на монетарните власти на пазарите“, коментира Петров. По думите му „има опасност спестителите при тези ниски лихви по депозитите да насочват спестяванията извън банковата система, но не в предприемачески дейности, а в спекулативни инвестиции, включително и  на фондовия пазар“.

Той посочи още, че има опасност от поява на балони при цените на недвижимите имоти в страни като Холандия, Германия и приблатийските държави.- „Особено страни като Холандия, Германия и Люксембург не са виждали толкова ниски дългосрочни лихвени проценти“, коментира Петров.

Той допълни още, че „банките могат да поемат твърде много риск, за който нямат достатъчно капитал, особено в периферните държави, а корпоративният сектор може да свръхзадлъжнее и  да влезем в нова спирала на свръхзадлъжняване“.

Вижте целия коментар от видео файла.