Защо Австралийската централна банка свали лихвите

От финансовата институция обясниха решението си

17.02.2015 | 16:45 Редактор: Велко Каменов
Защо Австралийската централна банка свали лихвите

На 3 февруари 2015 г. Австралийската централна банка свали основния лихвен процент от 2,5% до 2,25%, включвайки се в световната вълна на разхлабване на паричната политика. Две седмици по-късно от банката обясняват защо са взели решението.

Основната причина е свързана със съмненията относно вътрешното търсене в Австралия. В изявлението на банката се подчертава сериозната несигурност около времето и размера на очакваното увеличение в потреблението на домакинствата. Друг важен фактор е по-бавният икономически растеж в Китай. Китай е най-големият потребител на суровини в света, а Австралия един от най-големите износители на метали и забавеният ръст в Китай се отразява негативно на износа на Австралия.

Австралийската централна банка изразява съмнения и относно ръста на инвестициите извън миннодобивния сектор, които се правят в Австралия. От банката казват, че поевтиняването на австралийския долар заради поевтиняването на суровините в световен мащаб не е достатъчно. Според водещите лица в институцията  австралийската валута трябва да поевтинява още спрямо кошница от валутите на основните търговски партньори на страната.

Въпросът, от който се интересуват инвеститорите, е дали Австралийската централна банка ще намали лихвите още. Трейдърите прогнозират, че с вероятност от 60% гуверньорът Глен Стивънс ще намали основния лихвен процент в Австралия до 2%.