Бизнесът от Франция и Германия поиска повече прозрачност в България

Среща на ФБТИК и ГБТИК с министъра на икономиката

17.02.2015 | 19:30
Бизнесът от Франция и Германия поиска повече прозрачност в България

Членовете на френската и германската търговско-индустриална камара поискаха от българския министър на икономиката Божидар Лукарски повече прозрачност в разпределянето на европейските средства, както и обществено обсъждане на нормативните актове "в срокове, достатъчно дълги и близки до тези в ЕС".

Членовете на двете камари са поискали правна стабилност, еднакво нормотворчество и нормоприлагане по отношение на всички видове инвестиции.

"Това е предмет на съдебната реформа, която приоритет за настоящото правителство", обясни министър Лукарски.

Предложенията бяха направени по време на среща на представители на Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-българската индустриално-търговска камара с министъра на икономиката София на 17 февруари 2015.

Министърът се ангажира „в най-скоро време" двойното данъчно облагане за българите и французите с двойно гражданство да отпадне.

Той посочи секторите, към които компаниите са проявили интерес:

  • - тежката индустрия
  • - минодобива
  • - енергетиката
  • - туризма.

Министърът на икономиката покани двете камари да влязат в Съвета за икономически растеж към Министерството на икономиката и да коментират важни за чуждите инвеститори въпроси например в енергетиката.

Доближаването на цената на индустриалния ток до нивата в останалите европейски страни би стимулирано технологичната и тежката индустрия, каза пред бизнесмените министърът на икономиката.

Божидар Лукарски представи приоритетните мерки, които правителството смята да въведе за подобряване на бизнес средата в България:

  • - въвеждане на електронно управление на обществени поръчки;
  • - оптимизация на работата на търговските представителства в чужбина;
  • - създаване на експортен клъстер.

Още по темата

Правителството ще развива приоритетно секторите с висока добавена стойност и на инвестиции в развойната дейност като технологични паркове, индустриални зони и ще популяризира България като инвестиционна дестинация чрез БАИ.

Министър Лукарски подкрепи въвеждането на дуалната система на обучение "за да имаме квалифицирани кадри". Той обясни, че проблемът с подготовката на кадрите е бил основният, за който са говорили бизнес организации при срещи с него.

Министърът посочи експортното застраховане като потенциал за тласък на развитието на бизнес контактите с компании в чужбина.

В срещата взеха участие посланикът на Германия в България Детлеф Лингеман, посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, председателят на ФБТИК Стефан Дюлае и директорът на ФБТИК Атанаска Калчева.

Вижте репортажа на Борислав Петров от събитието.