Как да бъдем по-успешни на пазара на труда през 2015?

Годината ще бъде трудна и важна от гледна точка на преосмисляне на всичко, научено досега, коментира Надя Василева от Manpower България

07.01.2015 | 11:41 Редактор: Мариета Иванова
Как да бъдем по-успешни на пазара на труда през 2015?

„Надявам се 2015 да бъде една година на голямото преосмисляне на всичко, научено досега, на всички трудности, които срещахме през последните години,“ заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air управляващият директор на Manpower България Надя Василева. - „За мен това е една изключително важна година, която донякъде би могла да определи стратегиите, както на компаниите така и на хората, които търсят работа“.

По думите й това ще бъде една трудна година, „тъй като ние живеем на един стагниран пазар на труда, въпреки че хората все още живеят с идеята, че трудът не е стока, а в същото време казваме, че сме на пазара на труда, и затова трябва да преосмислим много какво се случва и къде се намираме, за да продължим да бъдем успешни, както ние, така и бизнесът“.

По отношение на нагласите за наемане на служители сред компаниите у нас Василева коментира, че определено се забелязва, че работодателите имат известни резерви.

„Знаете, че най-сигурното нещо в момента е несигурността, така че всяка една компания се опитва да преструктурира своята дейност, така че да продължи да има смисъл да я извършва. И в този смисъл, определено ще има назначения, но ще има и съкращения,“ коментира Василева.

Тя допълни, че „бързата промяна към по-добро е свързана с големи нови инвестиции, които  всички ние очакваме да дойдат отвън. Колкото повече са те, толкова по-добре. За съжаление малките и средни предприятия у нас нямат тази сила да променят нещата на пазара на труда“.

Тя посочи, че „един от най-бързо развиващите се сектори, където работодателите са доста оптимистични са бизнес услугите, недвижимите имоти, финансовите услуги и производството, което е доста добра новина, тъй като колкото по-бързо  се развива производството, толкова по-голямо бъдеще има страната“.

Василева коментира и проблема, пред който се изправят работодателите с намирането на квалифицирани кадри. По думите й „проблемът се обуславя  от спецификата на различните работодатели и техните проекти, и конкретно за ИТ сектора, където действително има търсене и то е твърде специфично“. Тя подчерта, че това, което трябва да направим, е да обучим работната сила, така че тя да бъде полезна“.

Вижте целия коментар от видео файла.