До 8 години затвор за укриване на осигуровки, решиха депутатите в ресорната комисия

В предвидените санкции е заложено и конфискуване на имущество

16.12.2014 | 16:31 Редактор: Мариета Иванова
До 8 години затвор за укриване на осигуровки, решиха депутатите в ресорната комисия

Лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация на имуществото ще е най-тежкото наказание за укриване на осигурителни вноски. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет, които гласуваха промени в Наказателния кодекс чрез преходните и заключителни разпоредби на Бюджет 2015, съобщава Investor.bg.

Най-тежкото наказание ще е за укриване на вноски в особено големи размери – над 12 хил. лв. За укриване на вноски в големи размери – над 3 хил. лв., се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 хил. лв.

Според приетия текст подлежат на наказателна отговорност укриването на задължителни осигурителни вноски за ДОО или за здравно осигуряване действия като:

  • да се обяви осигурителен доход по-малък от действителния,
  • да не се подаде декларация,
  • да се потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация,
  • да се състави или използва документ с невярно съдържание, включително да се представи пред органите по приходите,
  • да се унищожават или укриват счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати.

Предложението, внесено от депутатите Светлана Ангелова, Данаил Кирилов, Красимир Каракачанов и други, бе прието с 11 гласа „за“, един „против“ и 6 „въздържали се“.

Депутатите приеха и промените в Кодекса за социално осигуряване, според които новопостъпилите на пазара на труда трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ.

Строга наказателна отговорност трябва да има само за измами и умишлено укриване на вноски, затова предложението на ГЕРБ е коректно към „белия“ бизнес, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха предложението на ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ.

Според поправките новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Този избор ще се прави еднократно.

Родените след 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ. За този избор няма краен срок, но той също може да бъде направен само веднъж.