През 2015 г. ще се осъществяват обучения за нуждите на пазара на труда

Младежката заетост ще бъде приоритетна през следващите години за екипа на МТСП

11.12.2014 | 16:22 Редактор: Ирина Георгиева
През 2015 г. ще се осъществяват обучения за нуждите на пазара на труда

Младежката заетост ще бъде приоритетна през следващите години за екипа на МТСП, предадоха от ресорното министерство. Целта е да се подобри качеството на живот на младежите, чрез повишаване на трудовата им заетост. В тази връзка през 2015 г. приоритетно ще се осъществяват обучения, адаптирани към нуждите на пазара на труда. Учебните и студентските практики, стажуването след завършването на образование, чиракуването и обучението чрез работа (дуално обучение), ще се използват като възможности за улесняване на прехода от образование към заетост“. Това заяви на „Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси“, проведен на 11 декември в Брюксел, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Министър Калфин подчерта, че едно от големите предизвикателства при реализирането на Националния план за изпълнение на Младежката гаранция в България, е достигането до неактивните младежи. През октомври 2014 г. е подписано споразумение с всички заинтересовани страни за активиране на младежите от 15 до 24 г., които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда. 

"Безработицата на младежите е най-голямото предизвикателство за Европа. Комисията признава, че са положени усилия от държавите-членки в тази посока, но въпреки тях, е необходимо да засилим реформите в целия ЕС, за да ускорим процесите, които се целят в Гаранцията. В това число – трябва да подобрим връзката между образователните системи и пазара на труда. Защото това е единен и цялостен процес – от образователната система, обученията, квалификациите, до намирането на стажове, чиракуване и трайна заетост." - коментира вицепремиерът в изказването си пред министрите на труда от страните-членки на ЕС и комисаря по заетостта Мариян Тисен.

По време на първото си присъствие на Съвета, министър Калфин изрази подкрепата на страната ни и за приемане на единен Регламент за улеснение на достъпа на работниците до услугите за подпомагане на трудовата мобилност в рамките на ЕС. Предложението за регламент урежда организацията и функционирането на европейската мрежа за намиране на работа – EURES, която и към момента е най-посещаваната от българи платформа за намиране на работа в страните от ЕС.

Ключовите идеи за реформа на EURES се отнасят до съчетаване на търсенето и предлагането на работна сила и професионален подбор, подобряване на обмена на информация в мрежата и капацитета на докладване на резултатите, като се отчита реалното състояние на трудовия пазар. Според държавите-членки, предложението за регламент ще помогне за решаване на проблема с безработицата в ЕС с подобрена организация и развитие на публично-частни партньорства.