Колко може да поевтинее еврото

Коментар на Марк Бартън, Bloomberg

05.01.2015 | 13:02 Редактор: Велко Каменов
Колко може да поевтинее еврото

На 5 януари 2015 г. еврото поевтиня до най-ниските си нива спрямо долара, достигайки 1,1864 долара за евро. Спадът става на фона на новите съмнения за евентуално излизане на Гърция от еврозоната и коментарите на Марио Драги, които накараха инвеститорите да повярват, че ЕЦБ е готова да действа. В рубриката „Bart Chart” Марк Бартън от Bloomberg анализира колко може да поевтинее еврото.
Еврото започна годината при валутен курс от 1,21 долара за евро, което означава, че през 2014 г. единната европейска валута е поевтиняла с 12% спрямо долара – най-сериозното поевтиняване от 2005 г. насам. На 5 януари 2015 г. еврото удари 9-годишно дъно. За последно 1 евро купуваше толкова малко долари на 27 февруари 2006 г.

Най-мечи настроени за еврото са Barclays и Citigroup. Те прогнозират то да поевтинее до 1,07 долара за евро през 2015 г. Morgan Stanley, Saxo Bank и RBS прогнозират валутен курс от 1,12 долара за евро, докато Societe General и BNP Pariba залагат на 1,15 долара за евро.
Сред бичи настроените за еврото е Австралийската и Новозеландска банкова група. Тя прогнозира еврото да поскъпне до долар и 29 цента за евро. Banco Santander пък прогнозира долар и 28 цента за евро. Прогнозите са доста разнообразни, но сега прожекторите са насочени към ЕЦБ. Президентът на ЕЦБ Марио Драги започна годината, казвайки пред немски вестник, че рискът от дефлация в еврозоната не може да бъде изключен. Това подхрани очакванията, че ЕЦБ скоро ще предприеме мерки и ще започне да купува облигации, което отслабва валутата. Големият ден е 22 януари – тогава ще се проведе следващата среща на ЕЦБ, която ще е от ключово значение за стойността на еврото.

Марк Бартън, Bloomberg