Ще има нов отлив на руски туристи от нашите курорти през 2015, според Румен Драганов

Спадът може да бъде компенсиран от турски туристи, коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма

15.12.2014 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
Ще има нов отлив на руски туристи от нашите курорти през 2015, според Румен Драганов

През следващата година ще има нов срив на посещенията на руски туристи у нас, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му негативната тенденция ще се дължи на девалвацията на рублата и фалитите на руски туроператори, които според него ще продължат.

Той обаче подчерта, че се наблюдава потенциал за привличане на туристи от Турция.

Туристите от Турция у нас се увеличават всяка година и биха могли да компенсират спада от Русия и Украйна, смята Драганов.

По думите му за тази положителна тенденция голяма роля има и новият министър на туризма Николина Ангелкова, която реагира адекватно, предприемайки мерки за облекчаване на издаването на многократни визи за турските туристи през зимния сезон. Експертът коментира още, че турският пазар е равен на румънския като потенциал и можем да очакваме над 1 милион туристи от Турция.

По думите на Драганов тази година със създаването на отделно Министерство на туризма е преодоляна институционалната криза в управлението на сектора и резултатите вече са видни.

Според него от европейските фондове в сектора на туризма могат да бъдат привлечени на 1 млрд. евро. Средствата могат да достигнат до 3 млрд. евро, ако бъдат взети предвид и другите европейски проекти, по които работещи в сектора на туризма могат да бъдат бенефициенти.

За започналия вече зимен туристически сезон Румен Драганов прогнозира, че ще има ръст от около 5%, а очакванията са за снежна зима.