БЕХ: България пропуснала да съобрази документите по „Южен поток“ с изискванията на ЕС

Изпълнителният директор на компанията посочи, че през 2008 и 2013 страната ни е уведомена, че проектът не отговаря на европейските изисквания

11.12.2014 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
БЕХ: България пропуснала да съобрази документите по „Южен поток“ с изискванията на ЕС

БЕХ като акционер в проекта „Южен поток“ до момента не е получил официално уведомление за спирането на проекта. Това съобщи зпълнителният директор на енергийната компания Жаклен Коен при изслушване на Министерство на енергетиката и Българския енергиен холдинг относно проекта "Южен поток" в парламентарната комисия по енергетиката, предаде БТА.

Основните атаки срещу проекта идваха от ЕК по линия на неспазване на Третия енергиен либерализационен пакет, коментира Коен.

Toй посочи, че подписването на междуправителственото споразумение за "Южен поток" през януари 2008 г. е предшествало влизането в сила на Третия либерализационен пакет и тогава в сила е бил Вторият енергиен пакет. В тази връзка в края на април 2008 г. ЕК е уведомила България, че междуправителственото споразумение не отговаря на Втория пакет, а същото предупреждение идва и през 2013 г., съобщи Коен. Според него това са били двата момента, в които е можело да се предприемат стъпки всички документи по проекта да бъдат приведени в съответствие с европейското законодателство.

Tова обаче не е било направено.

Заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов заяви, че позицията на България по проекта остава непроменена – ние искаме проектът да се осъществи, но, спазвайки европейските изисквания на Третия енергиен либерализационен пакет.

Коен заяви, че няма подписан официален договор за приходите за България от проекта. Направихме комисия, която да инспектира всички налични документи, описът е представен на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, каза Коен.

Членовете на комисията по енергетиката приеха решение всички документи  по проекта "Южен поток" да бъдат внесени в деловодството на парламента, а тези, които са държавна тайна – в секретното деловодство на НС.