Петролните компании преосмислят стратегиите си заради евтиния петрол

08.12.2014 | 12:38
Петролните компании преосмислят стратегиите си заради евтиния петрол

Спадът в цената на петрола даде на някои компании основание за преразгледат стратегиите си. Коментар от студиото на Bloomberg в Лондон на Райън Чилкот в предаването “Countdown.”. Чилкот говори с Анна Едуардс, Марк Бартън и Манъс Крани. (Source: Bloomberg)


Има ли шок от цените на петрола и намерението на компаниите да преразгледат стратегиите си?

Трябва да го направят. Преди шест месеца, преди спада в цената на петрола пееха: копай, бейби. Сега пеят: режи, бейби и сливай.

Поне така бих казал.

Ще разберем от след малко дали ще хванат вълната на сливания и придобивания.

Защото компаниите трябва да се защитават.

Защитни M&A, заради спада в цената на петрола и нуждата от намаляване на разходите.

Така че по-малките компании трябва да намерят производство, сила, и това е начинът да го направят.

Интересно, че споменавате ВР. През уикенда главният финансов директор каза за Sunday Times, че са готови да съкратят работни места. Имат 84 000 служители.

Докато компанията през последните няколко години, след аварията в кладенеца  Макондо направи икономии - производственото им портфолио     бе съкратено с една трета, те все пак не съкратиха работни места.

Така че посочват, че има много бекофис, средно-мениджърски позиции, които могат да бъдат закрити. Все още планират да икономисат други 10 млрд долара от портфолиото си през следващите 2г.

Главният финансов директор обаче каза, че искат да изпреварят конкуренцията си с още намаляване на разходите, ако цената на петрола се задържи около 60-70 долара за барел.

Освен това в сряда ще ъпдейтнат бюджета си на базата на цената на петрола. Тогава имат заседание на Общото събрание на акционерите. Тогава ще съобщят на акционерите си за промените в производственото си портфолио.

Видяхме през уикенда и Total направи нещо такова. Бразилският директор на компанията каза, че ако цената на петрола остане на около 70 долара за барел за още 2г., ще трябва да спрат разработването на бразилските петролни находища, които искат да експлоатират.

Да, имаме голям обрат в петролната индустрия, който едва сега започва.

 

Още по темата

Това ли са големите негативи за петролните компании?

Не е много. Мисля, че трябва да го признаем.

Гледах цените на акциите на ВР - паднали са с 6% от момента, в който петролът беше на 115 долара за барел, през последните 6 месеца.

Цената на петрола обаче падна с 38%.

Така че не е едно към едно. Те рафинират, освен това могат да направят още много неща, за да устоят.

Но логично е да видим намаляване на част от оценките на тези компании.

Интересно, че Barclays коментира ВР. Казаха, че ВР би трябвало да се възползва от ръста в производството в седемте "стартъпа", както ги наричат - това са новите петролни находища.

Петролната индустрия намира начин да се преосмисли. Поне като номенклатура.

Това е добре за тях.

При това те се възползваха от намаляването на разходите.

В действителност те имат извинение, нали? Могат да излязат и съкратят работни места заради намалялата цена на петрола.

Друг проблем, който ги застига е Роснефт и девалвацията на рублата - те имат 20% от най-голямата руска петролна компания. Освен това има и инцидента с Макондо, разлива в Мексиканския залив. Все още се справяме с последиците от него.

Голямо решение на съда се очаква - очакваме да чуем точно върху колко барела ще платят глоба.

Ще трябва да намерят определено количество пари за глобата на барел. Те казват, че са разлели 3,2 млн барела. Правителството казва, че са 4 млн барела. Чакаме да чуем решението на съда другия месец.

После, мисля, на 20 януари влизаме в реалната наказателна фаза от процеса Cleanwater. Но очевидно всеки очаква ефектите от петролния разлив да се усещат дълги години.

Barclays тази сутрин казаха, че 63,70 щ.д. е цената, която трябва да следи за WTI. Ако стигнем толкова ниско, както бяхме в понеделник миналата седмица, ще имаме още спадове.

 

Цените на петролните компании падат, туристическите и развлекателните се покачват. От октомври петнайсетте европейски туристически и развлекателни компании са се повишили с 25%.

Доста близо до поврат, но виждаме петролната индустрия..

 

А Qantas не е европейска компания, но също бе засегната.

Австралийска е. Точно така.

Много интересно, при Qantas. Акциите им се повишиха с 12,5%. Това е най-големият им еднодневен ръст..

 

Повече.. близо 14%..

Да, най-големият ръст за 15 месеца. Очевидно, и още повече - защо? Защото казаха, че във второто полугодие печалбата им ще бъде много добра. Прогнозират отново 300 млн долара.

Това е оценка за главния изпълнителен директор. Той започна програма за икономии за 1,7 млрд долара.

Не е най-популярният човек в Австралия. Да си го кажем. Но икономиите и цената на петрола наистина им помагат.

Има имаме усещане, че това ще продължи да им се отразява.