Китайският пазар на акции изпревари японския

Пазарната капитализация на китайските компании достигна 4,48 трилиона долара

28.11.2014 | 12:12 Редактор: Велко Каменов
Китайският пазар на акции изпревари японския

На 27 ноември 2014 стойността на пазара на акции в Китай  достигна 4,48 трилиона долара, изпреварвайки японския, чиято стойност беше 4,46 трилиона долара, предаде Bloomberg.

През 2010 година Китай изпревари Япония и се превърна във втората най-голяма икономика в света и се очакваше пазарът на акции на страната също да последва икономиката и след определен период да изпревари японския.

За кратко през март 2011 това се случи, когато земетресение в Япония предизвика срив на пазара, но след това той се възстанови и пазарът на акции в Япония отново спечели преднина пред китайския.

През март 2011 обаче стойността на пазарите на двете държави беше по-ниска -  под 4 трилиона долара.

Изненадващото решение на Китайската народна банка, която свали основния лихвен процент от 6% на 5,6% на 21 ноември 2014, изглежда увери инвеститорите, че в страната ще направят необходимото за постигането на целевия растеж.

Други фактори, повлияли положително на борсите в Китай, са връзката между борсите в Шанхай и Хонконг, както и размразяването на първичните публични предлагания на китайските борси, които бяха позволени отново в началото на 2014.