Ивайло Калфин отново се обяви за увеличаване на минималната заплата

Работната заплата не бива да е социална категория, заяви социалният министър

28.11.2014 | 16:33 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Калфин отново се обяви за увеличаване на минималната заплата

Вицепремиерът и министър по социалната политика Ивайло Калфин отново заяви, че увеличаването на минималната възнаграждение ще стимулира потреблението и е начин за справяне с дефлационните процеси. Той направи коментара в Народното събрание, подчертавайки, че ще отстоява позицията и ще прави всичко възможно да я защити.

Според Калфин минималната работна заплата и изобщо заплата не е редно да бъде социална категория и допълни, че тя се създава от реалната икономика. По думите му социалната политика е свързана с това да прави всичко възможно хората, които изпадат от пазара на труда да бъдат подпомогнати.

Припомняме, че темата с увеличаването на минималното възнаграждение до 380 лв. от 2015 преди дни финансовият министър Владислав Горанов определи като „деликатна“.

По думите на финансист номер едно „при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“.

По отношение на пенсионната реформа Калфин подчерта, че в кабинета има съгласие максимално бързо да се ускори работата по търсене на съгласие по дългосрочен модел по параметрите на пенсионната реформа с цел стабилизирането на системата. Неговото мнение е, че замразяването на пенсионната реформа означава ниски пенсии.

Лява политика не е да държиш  хората с мизерни пенсии, а да им дадеш дългосрочна политика, която ще покаже по какъв начин пенсията ще замести 70 процента от дохода", допълни той, цитиран от БТА.