Ивайло Калфин: ЕС не ни е виновен за увеличаването на социалното неравенство

Освен европейските механизми, много неща зависят и от работата на нашите институции, заяви социалният министър

24.11.2014 | 14:21 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Калфин: ЕС не ни е виновен за увеличаването на социалното неравенство

Европейският съюз няма вина за задълбочаване на социалните проблеми и увеличаване на бедността у нас, коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който присъства на представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС – 2013-2014“ по проект на фондация "Фридрих Еберт" и Форум за европейска политика.

Калфин отбеляза, че членството в ЕС не е попречило да се разтвори още повече ножицата на доходите у нас, предава БТА.

Напротив- по думите му ползването на някои европейски механизми помагат за намаляване на тази разлика. Много от нещата зависят от работата на нашите институции, коментира още социалният министър.

В тази връзка той подчерта, че България е изпратила проекти към ЕК по плана за икономическо оживление, който е с бюджет 300 млрд. евро.

Калфин посочи още, че е по-важно страната ни да има свой национален план за растеж, заетост и социално включване.
По думите му, имайки предвид факта, че няма да станем свидели на бърз растеж на европейската икономика в близките години, изпълнението на целите на социалната политика се очертава като труден процес.

Според него много  от действащите социални  фондове у нас не са ефективни и даде за пример този за борба с бедността.

Калфин посочи, че парите по този фонд не са малко, но заложените механизми не помагат на рисковите социални групи да се справят с бедността, а напротив – задълбочават проблемите им. Той посочи още, че не вижда смисъл да се наливат още пари в този фонд.