Драги: Важно е да вдигнем инфлацията незабавно

Президентът на ЕЦБ афишира готовност да действа

21.11.2014 | 16:09 Редактор: Велко Каменов
Драги: Важно е да вдигнем инфлацията незабавно

На 21 ноември 2014 президентът на Европейската централна банка Марио Драги говори пред  Европейския банков конгрес във Франкфурт. Драги заяви, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да вдигне инфлацията и очакванията за инфлацията в Еврозоната възможно най-бързо. Президентът на ЕЦБ изрази готовност да разшири обема на вече предприетите мерки, ако те се окажат недостатъчни, за постигането на целта за ръст в инфлацията. Възможни са промени в мащаба и вида на активите, които ЕЦБ изкупува в момента.

Очаквания за ниска инфлация означават по-високи реални лихвени проценти, които са основният фактор, влияещ на инвестиционните решения, поясни Драги. Ниската инвестиционна активност влияе негативно на ръста на европейската икономика. Засега ЕЦБ не е започнала да изкупува държавни ценни книжа на страни членки на Еврозоната, но според някои икономисти подобна мярка е възможна.

Драги завърши с думите, че паричната политика влияе на търсенето в икономиката и други политики могат да помогнат на мерките, предприети от ЕЦБ в този процес. Президентът на ЕЦБ поясни, че фискалната позиция на Еврозоната трябва да отговаря на позицията, на която се намира европейската икономика в бизнес цикъла.

Вижте коментара за изявлението на Драги, който направи пред Bloomberg главният икономист в Investec Securities Филип Шоу във видеото: