Intesa може да вдигне целите, ако Италия отбележи ръст

14.11.2014 | 10:31
Intesa може да вдигне целите, ако Италия отбележи ръст

Интервю от Лондон на Карло Месина, главен изпълнителен директор Intesa Sanpaolo за Франсин Лакуа Bloomberg


Вие триумфирахте с по-добри от очакваните резултати. Колко сте уверен сега, в сравнение с преди шест месеца?

Наистина сме уверени във възможността да изпълним нашия бизнес план.

Единственият въпрос би бил ръстът на БВП в Италия, защото изглежда леко негативно, ние прогнозираме леко позитивен ръст. Накрая обаче ще имаме силна подкрепа на резултатите си от спестяването на италианския аутсорс и ще се изпълним програмата.

 

Ако се справяте така добре, защо не повишавате целите си?

Това е добър въпрос, защото сме в състояние да ги повишим. Понеже ние постигаме повече, особено като приходи и комисионни. Имаме двоен ръст на комисионните. Това е уникална банка в Европа, която расте с двуцифрен ръст. Защото увеличаваме обемите си.

Така че ръстът в приходите е структурен.

Въпросът е, че тези ръстове в приходите могат да компенсират някои неща, които подозираме, че ще дойдат от икономическия ръст в страната.

Мога да потвърдят целта. Според това дали БВП ще отбележи лек ръст в бъдеще, мога да постигна изпълнение според плана.

Но ще го обявя в близките месеци.

 

Разочарован ли сте в начина, по който Италия расте? Това е разочарованието на много инвеститори. Говорихме преди година и половина в Давос. Вие казахте, че вече би трябвало да сме на пътя на растежа.

Проблемът на Италия е, че ако анализирате фундаментите, страната е много силна. Защото спестяванията на домакинствата са на лице. Те растат. Потенциалът е на лице.

Ние трябва да добавим нещо - да избягваме несигурността в бъдеще, така че домакинствата да се върнат към потребление и да продължи да расте вътрешното търсене.

Защото износът расте. А с обезценяването на еврото ще растем и в следващата година.

 

Говорехме за факта, че една от причините защо Южна Европа не расте е понеже банките не кредитират достатъчно. Някой път ми се струва, че е точно обратното. Защото когато говорим с банкови директори, те казват, че нямат толкова много клиенти, които търсят кредити. Така ли виждате нещата? Или ние очакваме твърде много от банките? Това няма да стане изведнъж, нали?

Тази година сме предоставили 20 млрд евро средносрочни заеми на италиански компании и домакинства.

Проблемът е свързан с търсенето на кредитиране. С търсенето на продукти от компаниите в Италия или в Европа. Имаме съчетание от проблеми.

Според мен повече става дума за проблем на търсенето.

Особено за банка като нашата, Intesa Sanpaolo. Ние сме най-силната по капиталова ликвидност. Така че нямаме проблеми да даваме пари.

Проблемът е във вътрешното търсене.

Валутният курс е стратегическа област, в която може да има възстановяване в страната.

Къде виждате ръст?

Италия винаги е била страна, която прави нулев ръст на БВП. Това не е нещо, което да е необичайно за тази страна. Не е ново да има нулев ръст на БВП.

Това, което за нас може да бъде много важно е ако имаме ръст от 1% на БВП, можем да си повишим целите, защото ние се представяме над целите си в управление на инвестиции.

Можем да растем там.

Частно банкиране, управление на активи и застрахователният бизнес са дейностите, в които имаме добри резултати.

Ние сме в състояние да кажем, че можем да използваме възможностите си и да растем в Италия и извън страната. Да предоставим способностите си и на други компании извън Италия.

 

Още по темата

Това чрез придобивания ли ще стане? Например в управлението на лични средства. Това е нещо, в което може да си кажете - защо да не станем банка номер едно в Италия, която управлява най-голям обем лични средства. Много банки са вървели по този път. Къде виждате възможности вие и кой искате да ви стане клиент?

Вижте резултатите. За една година сме увеличили обема с 40 млрд евро - сега имаме около 300 млрд евро частно банкиране и управление на лични средства - ние сме първи в Италия и трети или четвърти в Европа.

Така че искаме да увеличим обемите и чрез евентуално наемане на екипи частни банкери в други компании.

Или да направим придобивания.

Придобиванията може да са в области, които са тези, където има голяма концентрация на частно банкиране или състояния. Можем да говорим за Швейцария, за Азия или Великобритания, САЩ. Това са районите, където обмислям евентуални придоливания или наемане на екипи частни банкери.

 

Ще решавате в следващите месеци ли?

Това е нещо, което мога да оценявам в следващите месеци. В момента интегрирам двете дружества - Fideuram и Intesa Sanpaolo Private Banking Suisse. Накрая ще имаме една силна компания и евентуално с нея ще направим комбинация с други частни банки в Европа или извън Европа.

 

Вие искате да работите в областта на управлението на лични средства, защото това е развиващ се бизнес. Ако анализираме риска около ЕС - Русия излиза най-напред. И особено с ескалацията на напрежението от последните дни. Тревожите ли се за това? Как се отразява това на печалбата ви?

В краткосрочен план не виждам значителен ефект върху резултатите си. Реалният проблем е отражението върху ръста на БВП на еврозоната. Защото накрая имаме нещо позитивно - обезценяването на еврото.

Но имаме и негатив, защото еврото е в силна връзка с Русия. По-свързано е с Русия, отколкото със САЩ.

Със санкциите проблемите ще бъдат по правило в Русия. Но и в Германия, и в Италия.

В средносрочен план може да има някои намаления на ръста на БВП заради тези геополитически ситуации. Това може да стане наистина проблем за ръстежа в еврозоната.

 

Това отразява ли се на хората, чиито лични средства искате да управлявате?

В краткосрочен план - не особено.

Но в средносрочен план не можем да оцелеем без Русия да е част от европейските транзакции.

Така че в средносрочен план това е наистина проблем.

 

Значи се тревожите за това, както и от дефлацията. Ако имате три-четири списъка, къде бихте поставили геополитическите проблеми?

Русия е най-големият проблем, защото дефлацията не ме притеснява.

Смятам, че чрез действията на ЕЦБ имаме значително обезценяване на еврото. Накрая ще има реална възможност да увеличим БВП в Италия и извън страната.

Така че чрез количествените облекчения или стимулите, които дават, те движат ситуацията на пазара. Но Русия е проблем по принцип, защото е политически и е трудно да се реши.

 

Говорите за QE, но пазарът май вече свикна. Има ли опасност да се пристрастим? Да стане новата дрога. И когато започнем да я спираме, пазарът и дори компаниите може да не знаят как да се справят.

Не може да е дрога, защото е минус 10% обезценяване на еврото. Еврото беше надценено и сега имаме ситуация, която можем да определим като нормална.

Ако има нови 10% обезценяване, тогава ще стане като дрога.

А освен това допълнителната ликвидност може да създаде някакви проблеми във финансовата среда чрез спекулации. Но сега смятам, че няма дрога в икономиката.

Драги е единственият, който владее ситуацията в Европа. А не политиците, които не обръщат внимание на ключовите лостове, които трябва да използват. ЕЦБ е единствената, която управлява кризата в Европа и то много добре.

 

Последен въпрос за финансирането - обмисляте ли новото международни стандарти за финансово отчитане /IFRS/ и ефекта им върху Banka Intesa?

Абсолютно. Ние сме много силни и тези правила няма да ни се отразят. Имаме разходи за финансиране и ситуация, номер едно в Европа. Много сме добре в това отношение.

Като цяло вие преживявате вълнуващ момент. Вие сте леко предпазлив с политическата ситуация в Европа, но като цяло имате увереност в бизнес решенията.

Да, убеден съм, че Италия е добро място, където можете да правите бизнес. Ако сте посветен на идеята да станете истинска икономическа банка. И със силната подкрепа на семейството в Европа.

Както съм ви казвал в различни случаи, моите хора изпълняват този план по невероятен начин и ние сме много доволни от ситуацията на Intesa Sanpaolo.

 

Още по темата

Коя е главната ви тревога, освен Русия? Нещо друго, което очаквате да стане до 12 месеца? Придобиване или стратегия? Вие имате екип зад гърба си - кое не можете да допуснете да пропуснете?

Първо - да продължим да изпълняваме плана. Аз трябва да си изпълня бизнес плана.

След това имам значителен излишък от капитал и - второто е какво да правя с този излишък от капитал?

Какво казах, частното банкиране, застрахователното дело, са областите, в които искам да раста. Но е важна и ситуацията в Италия, защото силата на семейството е едно, но ако БВП остава негативно още 3-4 години, ще бъде проблем не само за Италия, но и за цялата еврозона.

Цялото интервю - във видеото.