Единният банков надзор влиза в сила: Нуи иска хармонизиране на регулациите

04.11.2014 | 16:36
Единният банков надзор влиза в сила: Нуи иска хармонизиране на регулациите

Еврозоната рискува да изгуби икономическия подем и да забави възстановяването, ако правителствата не отговорят на монетарните стимули на ЕЦБ с фискални и структурни политики в подкрепа на растежа, каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре в Никозия, цитиран от Ройтерс.

Кьоре, в шестчленната група на съвета, оформящ политиките на европейския трезор, настоява страните да продължат с усилията за изпълнение на реформите.

"Ако няма адекватен микс от монетарни, фискални и структурни политики за създаване на доверие и устойчиво запазване на потреблението и инвестициите, отново ще се изправим пред риска да изгубим преднината и да забавим възстановяването", каза Кьоре.

"От наша страна, ние сме напълно решени да изиграем ролята си в този микс от политики - да изпълним мандата си и да свалим инфлацията до 2%.

Опитът от кризата в еврозоната и корекциите в Балтийските страни показа, че "като цяло ускоряването на реформите дава по-добри резултати и по-плавен преход", добави Кьоре в речта си в Никозия.

Обръщайки се към Кипър той каза, че има спешна нужда от въвеждане на закон, който да ускори преструктурирането на дълга на частния сектор.

В изслушването си пред ЕП на 3 ноември 2014 Даниел Нуи, шеф на европейския банков регулатор каза пред ЕП, че неотдавнашните стрестестове са били честно "упражнение".

Стрестестовете откриха, че 25 от най-големите 130 банки в еврозоната имат неадекватни нива на финансиране, за да оцелеят при евентуална нова финансова криза.

Те бяха направени преди ЕЦБ да поеме контрола над състоянието на най-големите банки в еврозоната на 4 ноември, съгласно програмата, приета по време на финансовата криза.

Реформите, ключова част от банковия съюз целят да се въведе унифицирана регулация на банките в страните, използващи еврото, така че здравословното им състояние да се следи по-добре.

Нуи каза на комисията по валутни и икономически въпроси на ЕП, че някои от служителите, които идват от частния сектор са приели намаление на заплатите, за да подкрепят "историческия момент" на създаване на общоевропейски банков регулатор в рамките на еврозоната.


Коментар от Франкфурт на Пол Гордън, Bloomberg

Даниел Нуи обясни пред ЕП какви са й приоритетите.

Единият е да запълни капиталовата дупка - малко под 6,5 млрд евро, както се вижда от прегледа на едногодишния баланс.

Това едва ли ще бъде много трудно като цяло, въпреки че някои банки определено ще бъдат предизвикателство и Италия определено ще бъде във фокуса на вниманието.

Нуи настоява за хармонизиране на регулациите и дефинициите на капитала, които са различни в ЕС.

Тя настоява правителствата да се съберат и да хармонизират правилата и каза, че самата тя ще използва Единния надзорен механизъм за това.

Но задачата е тежка и има много работа.

Беноа Кьоре от ЕЦБ днес каза в Никозия, че вече няма кредитен натиск. Ако банките искат да намерят евтино пари, за да кредитират икономиката, те могат да го направят. Така че не е проблем предлагането на кредити, а стимулите да бъдат накарани компаниите да вземат кредити и да убедят банките, че си заслужава да ги кредитират.