Ще отложи ли спадът в икономиката на Япония увеличението на данъка върху продажбите

Третата най-голяма икономика в света регистрира свиване за второ поредно тримесечие

17.11.2014 | 09:00 Редактор: Мариета Иванова
Ще отложи ли спадът в икономиката на Япония увеличението на данъка върху продажбите

Японската икономика неочаквано регистрира спад за второ поредно тримесечие, което маркира техническа рецесия в третата най-голяма икономиката в света, пише BBC.

Брутният вътрешен продукт на страната  падна с 1.6% на годишна база в периода юли-септември. Прогнозите бяха за ръст от 2.1%. Данните последваха свиването след ревизия от 7.3%  през второто тримесечие, което беше най-големият спад от март 2011- годината, в която Страната на изгряващото слънце беше ударена от земетресение и цунами.

Прогнозите на икономистите са, че слабата икономика по всяка вероятност ще забави повишението на данъка върху продажбите.

Много експерти очакват премиерът Шиндзо Абе да свика бързо избори  и да търси мандат за отлагане на повишението на данъка върху продажбите до 10%, което по план трябва да се случи през 2015.

Увеличението на данъка беше прието от предишното правителство през 2012 с цел ограничаване на големия публичен дълг на страната-един от най-високите за развитите икономики.

През април беше осъществена първата фаза от повишението на данъка от 5 на 8%, което удари растежа през второто тримесечие и все още изглежда да оказва влияние върху икономиката, отбелязва BBC. Икономиката се сви с 0.4% през третото тримесечие спрямо предходното.

Данните показват още, че ръстът в потреблението в частния сектор, който възлиза на около 60% от икономиката, е по-слаб от очакваното.