Ще има ли предсрочни избори в Япония

Спекулациите, че до края на 2014 ще има избори в Япония, се засилват

12.11.2014 | 16:10 Редактор: Велко Каменов
Ще има ли предсрочни избори в Япония

Има вероятност през декември 2014 в Япония да се проведат предсрочни избори, съобщава Bloomberg. Хиройоши Сасагава от Либерално-демократическата партия, която е на власт в момента, е казал в интервю, че подготовката на предсрочните избори е започнала.

Единственият човек, който има властта да реши дали да има предсрочни избори обаче е министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. По време на пресконференция в Пекин, част от срещата за икономическо сътрудничество на страните от Азиатско-тиоокеанския регион, Абе коментира слуховете. Лидерът на Япония заяви, че е прочел съобщения в местните медии, в които се спекулира около евентуални предсрочни избори, но също така припомни, че никога не е споменавал нищо за разпускане на парламента.

При положение, че се стигне до предсрочни избори в Япония, Абе може да получи подкрепа за продължаването на икономическата си политика или съответно да я загуби. Въпреки че подкрепата към Абе спада, тя все още е силна и се очаква управляващата партия да спечели мнозинство, ако се състоят предсрочни избори.