Бразилия прие соларната енергия

01.11.2014 | 12:12
Бразилия прие соларната енергия

Бразилия най-накрая влезе в сектора на слънчевата енергия на 31 октомври 2014, давайки зелена светлина на строежа на 31 парка в опит да диверсифицира източните на енергия в контекста на енергийната криза, предизвикана от най-голямата суша от 80г., съобщават АФП и Ройтерс.

Бразилският енергиен регулатор Aneel даде разрешение за подписване на договори за доставка за 20г. с компании, които ще инвестират 4,14 млрд. реала /1,33 милиарда евро/ и ще започнат да захранват националната мрежа през 2017.

Слънчевите паркове, първите мащабни проекти в Бразилия, ще имат капацитет общо 1048 мегавата.

"Това е сигнал за влизането на слънчевата енергия в Бразилия", каза Маурисио Томаскуим, директор на публичната компания за енергийни изследвания EPE.

Окончателната цена на слънчевата енергия ще бъде около 220 реала /70,84 евро/ за мегаватчас, по-ниска с 18% от първоначалната цена от 262 реала.

"Това е една от най-ниските цени за слънчева енергия в света", каза Маурисио Томаскуим.

Енергията в Бразилия традиционно се осигурява от големите водноелектрически централи.

От три години валежите са по-ниски от средното ниво.

Водните запаси намаляха и накараха страната да търси нови източници на енергия.

 

В сектора слънчева енергия в Бразилия работят около 200 компании, около 80% малки и средни предприятия.

 

Фотоволтаичните клетки се внасят в страната и са много скъпи.

До момента са инсталирани около 1 милион инсталации, от които 66% в домакинствата за подгряване на вода и 17% за затопляне на басейни.

До момента компаниите за производство на вятърна енергия са печелили най-много обществени поръчки с цени на мегаватчас под термалните проекти с въглища или природен газ.

Повечето договори за слънчева енергия баха спечели от Solatio Energia and Rio Energy.

Според една от двете, Solatio Energia, Бразилия е сред първите десет страни в света най-големи потребители на енергия. Като географско местоположение е в един от най-атрактивните региони. Страната е сред първите пет по използване на климатични инсталации.

Solatio съществува от 20г. В Европа има фотоволтаични инсталации в Испания.

Rio Energy е инвестиционна компаниа, работеща в областта на разработване, строителство и експлоатация на ВЕИ в Брализия, основана през 2012.