Оптимизмът към Petrobras след изборите е неоснователен: Чанос

21.10.2014 | 12:32
Оптимизмът към Petrobras след изборите е неоснователен: Чанос

Коментар на Джим Чанос, основател и президент на Kunikos Associates за Bloomberg след първия ден от работата на Инвестиционната конференция Робин Худ /20-21 октомври 2014, Grand Hyatt, Ню Йорк.

Чанос коментира очакванията за изхода от президентските избори в Бразилия и евентуалното му отражение върху перспективите на пазара на петролната компания Petrobras.


Трябва да говорим за Китай, но вие току-що слязохте от сцената. Следихме ви как говорихте за големите си идеи. Petrobras.

Очевидно не говорим за ситуацията на един развиващ се пазар.

Направих презентация на Инвеститорската конференция Робин Худ - това е една идея, с която се занимаваме в последните няколко години. Но сега дойде моментът, заради изборите. Изборите в неделя в Бразилия.

Бразилските акции са като топче за пинг понг. Движи се натам, накъдето хората мислят, че ще поеме вотът.

Ние смятаме, че глобално Pertobras е уникална компания като енергийни запаси, че засенчва подобен опростен анализ.

 

Още по темата

Защо? Той е толкова силно свързан с Дилма Русеф.

Така е. И това е най-интересното.

Всеки път, когато сондажите покажат превес на Дилма, Petrobras потъва и всеки път, когато проучванията покажат спад в доверието, цифрите подскачат.

Проблемът е в това, че Petrobras е свързан с Дилма. Тя е била председател на компанията. Имаше редица разследвания и скандали около Petrobras.

Не сме сигурни, че ако Невес спечели, няма да се чувства уязвим от компанията.

Като казвам всичко това, икономиката е толкова бедна, че Petrobras е наричана не акция, а схема.

 

Схема? Вярвате ли, че са подвели инвеститорите през 2010, когато направиха IPO?

Имаше една част от презентацията ни, в която разгледахме прогнозите на компанията. Те пазят петгодишните планове и постоянно ги ревизират.

Ясно е, че са били оптимисти в миналото.

 

Но това достатъчно ли е, за да бъде наречена "схема"?

Не, проблемът е, че компанията е всъщност е пълна с кеш - около 25-26 милиарда долара.

Нейната капитализация на разходите годишно е 44 милиарда и още 5 милиарда капитализирана лихва. Така че брутният им паричен поток покрива само половината от капиталовите им разходи и капитализираната им лихва.

Т.е. не покрива дивидента.

И всъщност трябва да вземат назаем, за да покрият дефицита. И те вземат заем от над 20 милиарда долара на година. Това е огромна пробойна от финансова гледна точка.

 

Още по темата

Значи очакванията им да удвоят добива до 2020 за вас са смешни?

Те могат да удвоят добива до 2020. За последните десетина години, за последните пет, производството наистина се увеличи. Ние пуснахме такава графика на конференцията.

Въпреки тези огромни капиталови разходи и фактът, че сега излиза голямото предварително продадено находище, производството се увеличи и това е смущаващо.

Вероятно ще се удвои в следващите 6г, но ние питаме дали трябва да се удвоява, за да обслужва само тези нови дългове, които правят и ще продължават да правят, за да завършат находището.

В петролния и газов бизнес, особено в Бразилия, както знаете, нещата не винаги стават така, както си мислите, че ще тръгнат.

Да си припомним сагата с Батиста и другите, за да видим, че там има огромни рискове.

 

Но тази сага е твърде силно свързана с правителството. Значи казвате, че е просто така? Някои смятат, че ако Невес спечели, ще има рали.

Смятам, че това ще бъде възможност. Ако това стане, ако инвеститорите се затичат към BOVESPA да купуват Petrobras, защото Невес печели, мисля, че това е началото на една кратка история.

Защото не променя икономиката на ситуацията.

Както казахме днес в презентацията си.

Дори ако дадете на тази компания маржовете на Exxon, - и виждам изражението ви на учудване - и нагоре, и надолу, все пак ще бъде на нулата.

 

Наистина ли?! Значи тези от нас, които се питат ако Невес спечели кой ще влезе в управлението на Petrobras? Вие ни се смеете?

Заключението ми беше, че ако Невес спечели те потъват. Ако Дилма спечели, те наистина потъват.

 

Вие осъдихте Petrobras!

Става дума за степента на потъване.

 

Да се насочим към другата част от света - Китай. Имаме данни за БВП. Хората се чудят какво става. Какво мислите - какво толкова: цифри - фокус-мокус.

Често казвам, че Китай е единствената напреднала страна в света, която си знае годишния БВП на 1 януари на текущата година.

 

Добре, ще ги погледнете ли изобщо?

Може би, да. Но хайде да се разберем, че всичко се наглася според цифрите. Както високотехнологичната индустрия през 2000.

Не можете да пропуснете цифрата.

Така че съм сигурен, че ще са някъде към 7 и нещо, близо до 7,5%, горе-долу.

Мисля, че не бива да се вълнуваме много силно, защото при Китай винаги става дума за начина, по който са стигнали до там и колко кредит и дълг вземат за това.

Мисля, че сега повечето наблюдатели смятат, че икономическият модел трябва да бъде преработен.

И дали ще могат да го реформират е друг въпрос.