Балотаж ще определи следващия президент на Бразилия

Досегашният държавен глава Дилма Русеф спечели най-много подкрепа на първия кръг от гласуването – 41%

06.10.2014 | 09:24 Редактор: Ирина Георгиева
Балотаж ще определи следващия президент на Бразилия

Балотаж ще определи следващия президент на Бразилия. Досегашният държавен глава Дилма Русеф спечели най-много подкрепа на първия кръг от гласуването – 41%. На второ място е дясноцентристкият кандидат Аесио Невис с резултат от 34%. Изненадващо извън балотажа, насрочен за 26 октомври остана Марина Силва. За нея гласуваха 21% от избирателите.

Анализаторите предричат много оспорвана класическа борба на лявото и дясното - между Русеф и Невис. Дилма Русеф заяви, че победата й на първия тур показва само едно – бразилските граждани са отхвърлили дъховете на миналото, рецесията и безработицата, и са решение да продължат поетия курс към промяна.

"Ясното съобщение на избирателите е – аз трябва да продължа да водя страната. Да продължа борбата за промяна в Бразилия! Аз съм човек, който винаги иска да направи повече! Искам да кажа на гражданите – всичко, което досега се направи трябва да бъде защитавано и запазено! И така постепенно животът на всеки бразилец да се подобрява малко по малко." - заяви Дилма Русеф, настоящият президент на Бразилия.

"Искам да взема максимума от следващите дни. По време на предстоящите дебати ще имаме адекватно време, равно на опонентите ни. Ще покажем какво можем, какво искаме да направим...Аз не третирам опонента си като враг. Не! Аз съм демократ. Кандидатурата ми обединява опит, способности, кураж и лидерски качества, които да изведат Бразилия напред." - подчерта Аесио Невис,
кандидат за президент на Бразилия.

Дясноцентристът, който е приближен до бизнес средите, призова поддръжниците на Марина Силва да подкрепят него, защото тяхната позиция е носител на промяната. Засега кандидатката на Социалситическата партия не е заела официална позиция зад кого от кандидатите да застане.

"Не съжалявам, за решението да участвам в изборите. Ние не използвахме добрата стара тактика да се борим за победата на всяка цена! Искахме да спечелим като победители. Сега искаме да загубим като победители. Стоя пред вас с гордо вдигната глава, че не продадохме принципите си!" - коментира Марина Силва, кандидат за президент на Бразилия.

Вотът беше белязан от изключително висока избирателна активност. Цели 80% от имащите право на глас 142 млн. бразилци отидоха до урните и упражниха правото си на глас. На изборите през уикенда бяха избрани ленове на конгреса и регионални губернатори.