Бразилия избира президент

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще се бори за втори президентски мандат

05.10.2014 | 08:08 Редактор: Ирина Георгиева
Бразилия избира президент

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще се бори за втори президентски мандат. Русеф, която е с български произход, е сочена и за фаворит като се очаква тя да спечели близо 40% от гласовете. Недоволството от социалната политика в най-голямата южноамериканска икономика обаче ще накара половината от 143 милиона бразилци да не гласуват. Очаква се да има втори тур на 26 октомври. 

Бразилия избира на 5 октомври представители за 513-местния Национален конгрес и губернатори на 27-те щата на страната. Вниманието на избирателите в южноамериканската страна обаче е насочено към 12-те кандидати ще се борят за гласовете на решилите да упражнят правото си на глас.

Настоящият държавен глава Дилма Русеф е изправена пред сериозна конкуренция от страна на кандидата на социалистическата партия Марина Силва.

66-годишната Русеф е наричана Ангела Меркел на южноамериканската левица. Тя си изгради репутация на решителен ръководител, докато още беше в сянката на ментора си, бившия президент Лула Да Силва и преди да стане първата жена президент на Бразилия, наследявайки го на поста.

Нейният основен съперник е Марина Силва разчита на Силва опитва да привлече гласовете на нерешилите гласоподаватели. 56-годишната природозащитничка, която е бивш министър на околната среда печели все повече подкрепа сред бразилците. Според анализатори Марина е кандидатът, който е припознаван от голяма част от участниците в миналогодишните протести срещу увеличението на цените на транспорта. 

Последните социологически прогнози предвиждат провеждането на втори тур на изборите, в който ще има пряк сблъсък между Русеф и Силва. Според прогнозите настоящият президент би получила 48 процента от гласовете, а за Силва ще гласуват 41 на сто от участниците във вота.