Резултатите на Philips се разминаха с очакванията на анализаторите

Печалбата на компанията преди данъци, такси и амортизация достига 536 милиона евро

20.10.2014 | 10:46 Редактор: Георги Стоянов
Резултатите на Philips се разминаха с очакванията на анализаторите

Royal Philips NV съобщи на 20 октомври 2014, че растежът на продажбите остава без изменение през третото тримесечие.

Печалбата преди данъци, такси и амортизация достига 536 милиона евро. Анализаторите очакваха 554 милиона.

Причината за тези резултати според компанията е спиране на производството на един от заводите за здравни медицински изделия.

Холандската технологична компания очаква загуби от 104 млн евро за третото тричесечие на 2014 в сравнение с 282 млн евро през същия период на 2013.

Продажбите за тримесечието са се понижили с 0.9% до 5.55 млрд евро, в сравнение с 5.6 млрд евро за предишния период  през 2013 и това се дължи главно на валутните курсове, съобщи компанията.

“Докато успяваме да се справим с предизвикателствата през 2014 и предвид броя на инцидентите, ние не сме доволни от резултатите за третото тримесечие като цяло” - каза главният изпълнителен директор Франс Ван Хутен на 20 октомври, цитиран от WSJ.

Той добави, че компанията изпитва значително понижение на пазари като Китай и Русия.

Philips, чиито продукти варират от домакински електроуреди до болнична апаратура обяви през септември 2014, че  ще раздели компанията на две и предупреди, че печалбата през второто полугодие ще бъде по-ниска от предишната година.

След среща с инвеститори и анализатори в Лондон, на 23 септември 2014 Royal Philips обяви следващата стратегическа стъпка, целяща капитализиране от основните промени на пазара, чрез създаване на две компании, насочени към медицинските технологии и решения в осветлението.

И двете ще работят под бранда Philips. 

 

     Компанията в областта на медицинските технологии /HealthTech/ ще произвежда медицинско оборудване и уреди за наблюдение на здравословното състояние на крайните потребители.


    Компанията за решения в областта на осветлението /Lighting solutions company/ ще стъпи на лидерската полиция в областта на LED осветлението, свързването на осветителни системи и услуги.

   

Philips планира отделянето на Lighting solutions в отделно юридическо лице и обмисля различни възможности за структури на алтернативна собственост с пряк достъп до капиталовите пазари.

/Снимки: Philips/

Коментар на Анна Едуардс от Bloomberg:

Вниманието на компанията се насочва към технологиите в сектора на здравеопазването. Те искат да навлязат в този доходоносен сегмент, където технологиите и здравеопазването се срещат.

Може да използвате технологии, за да следите здравословното си състояние докато спортувате.

Те искат да стъпят на този пазар и имат планове да отделят своето поделение за осветителни тела. Научихме за това миналия месец.

Разбира се, те произвеждат осветителни тела от 123 години, така че това е една сериозна промяна за компанията.

Ето защо ще е интересно, когато разговаряме с анализатори по-късно, да разберем, къде са силните и слабите места в бизнеса.

Говорим за бизнеса с осветителни тела, който може да бъде отделен, както и за бизнеса, свързан с технологиите в сектора на здравеопазването.

Ще следим и това, както те ще кажат за глобата, която трябва да платят във връзка с патентно дело, което изгубиха срещу Masimo Corporation в Съединените Щати.

Те изгубиха това дело и сега обжалват глобата в размер на 365 милиона евро. Така че очакваме да видим, какво ще кажат и за това.