Ще се справи ли Philips с трудностите?

Интервю с главния изпълнителен директор на компанията Франс ван Хутен.

21.07.2014 | 15:00 Редактор: Велко Каменов
Ще се справи ли Philips с трудностите?

Въпреки трудностите Philips ще продължи да бъде успешна компания в бъдеще. Това заяви главният изпълнителен директор на холандския гигант Франс ван Хутен в интервю за Bloomberg TV.

Хутен определи силното евро,  забавянето в Китай и реформата в здравеопазването в Северна Америка като основни предизвикателства пред компанията. Мерките, които са взети от Philips, за да се подсигури успешното бъдеще на компанията, включват преструктуриране на управленската структура на бизнеса на компанията в сферата на здравеопазването. Вече тази част от бизнес портфолиото  на диверсифицираната компания ще се отчита директно пред главния изпълнителен директор. По думите на Хутен това е нормално, защото здравеопазването е основна сфера на дейност за Philips. След преструктурирането на практика трите главни части на бизнеса на компанията- здравеопазване, потребителски стоки и осветление- вече са по-близо до същността на Philips.

Компанията насочва усилията си и към подобряването на производствения процес и качеството, за да са по-удовлетворени клиентите ѝ. Хутен остава оптимист за резултатите на Philips през следващите тримесечия и вярва, че данните ще се подобряват.

Въпреки увеличението на поръчките в края на второто тримесечие в Китай директорът на Philips призна, че компанията му ще трябва да се примири с по-ниски темпове на ръст на този пазар.

Хутен коментира и ситуацията в Украйна и падналия малайзийски самолет. Той изрази съжалението си за случилото се и заяви, че подобни събития са неприемливи. Според него обаче не трябва да се правят прибързани изводи, а трябва да се изчака разследването и позициите на правителствата по въпроса.